Майкъл Василиадис, президент на industriAll Europe и Люк Триангъл, генерален секретар на industriAll Europe, отправиха послание в знак на солидарност с Националния протестен митинг-шествие „Да спасим комплекса „Марица-изток“, който се проведе днес, 13 октомври 2021 г.

„Уважаеми колеги, чух за вашата борба за справедлив преход в България и знам точно за какво говорите, защото в Германия също имаме дебат за постепенното спиране на въглищата. Имахме и продължаваме да имаме такъв в момента. И искам да го кажа много ясно – мисля, че трябва да изисквате да няма спиране на въглищата, без постепенното въвеждане на нови индустрии, на нови енергии и, разбира се, нови работни места. Вашето правителство, както и Европа, трябва да ви подкрепят. И ние ще ви подкрепим в борбата ви за добро бъдеще, за инвестиции в България и за добра и достойна работа в бъдеще. Така че, в знак на голяма солидарност, най-искрени поздрави за вашата демонстрация“, заяви подкрепата си Майкъл Василидис, президент на industriAll Europe.

„Скъпи приятели от „Подкрепа“, скъпи приятели от КНСБ, вие знаете, че idustriAll Europe е на ваша страна. Ние знаем много добре какви са предизвикателствата днес във вашата страна и в редица сектори. И вие знаете, че може да разчитате на нас. Знаете, че ние се борим в Европа, и в Брюксел, и в европейските институции, за един справедлив процес на прехода. А справедливият преход означава, че нито един работник и нито един регион не може да бъде изоставен. Справедливият преход означава също, че нищо не може да се обсъжда за нас без нас, така че трябва да участваме. Днес не можем да бъдем с вас на тази демонстрация, но знаете, че можем да работим заедно в бъдеще за справедлив преход за всички работници в България, но също и в цяла Европа. В знак на солидарност, поздрави от Брюксел, поздрави от целия екип на industriAll Europe.“, заяви Люк Триангъл, генерален секретар на industriAll Еurope.

Цялото видео с посланието може да гледате ТУК.

IndustriAll European Trade Union е федерация от независими и демократични профсъюзи, представляващи машиностроители и металоработници, работници в химическия, енергийния, минния, текстилния, лека промишленост и обувния сектор и свързаните с тях индустрии и дейности. Членове на industriAll Europe са 180 национални синдикални федерации в 38 европейски страни.