МФЖ проведе конференция „Журналистика в сянката на антитерористичните закони“ по повод Десетгодишнината от атаките на 11 септември в САЩ

Международната и Европейска федерация на журналистите проведоха международна конференция за отбелязване на десетата годишнина на терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон. В центъра на внимание на конференцията, озаглавена „Журналистика в сянката на антитерористичните закони“ бяха последствията от терористичните атаки в Америка за журналистите.

„Журналистите са свидетели на десетилетие на постепенно ерозиране на техните права по целия свят в лицето на безмилостния натиск на правителствата да победят тероризма“, каза Джим Боумела, президент на МФЖ. „Дойде времето да се обърне вълната на юридическо и официално сплашване на журналистите и атаките върху гражданските свободи, последвали събитията от 2001 г.“

Според МФЖ много журналисти са били мишени на терористи за репортажите си и са ставали жертва на военни атаки като част от войната срещу тероризма. В същото време, антитерористичното законодателство, въведено след септември 2001 г. носи строги ограничения върху работата им, казва Федерацията.

„Тази конференция предоставя възможност да се проучи внимателно честото твърдение, че настоящите закони за борба с тероризма са предназначени да защитят начина на живот на хората“, каза Арне Кьониг, президент на ЕФЖ. „Това не може да се поддържа, когато журналисти са изправени пред безпрецедентни атаки срещу свободата си и правото на защита на поверителността на техните източници“.

Впечатляваща редица от известни говорители, взеха участие в конференцията- Джим Боумела, президент на МФЖ, Дуня Миятович, върховен представител на OСCE за свободата на медиите, Ерве Гескиере, журналист и бивш заложник в Афганистан, Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия, Жил де Кершове, координатор на ЕС за борба с тероризма и Джон Никълс, журналист и автор. България бе представена на форума от журналиста на Европа за 2007 година и председател на СЖБ „Подкрепа“ Ренета Николова.