След вече подписани Споразумения за сътрудничество със синдикатите от Великобритания, Италия и Кипър, КТ Подкрепа предстои да подпише подобно споразумение и с най-големия синдикат в Европа германския DGB. Съгласувателната процедура е преминала успешно през всички нива и се очаква на 7-ми септември ръководството на DGB да вземе решение за подписване на Споразумението. Вероятно то ще се състои в София през ноември т.г., когато в присъствието на Министъра на труда и социалната политика, посланика на ФР Германия и журналисти, президентите на българските и германски синдикати ще официализират този полезна инициатива.

Споразумението включва юридическа, икономическа и професионална консултация, както и подпомагане и ориентиране за легално пребиваващи на пазара на труда в съответните страни работещи, членове на синдикатите. В ход са и процедурите по подписването на подобни Споразумения и с други две страни от Европейския съюз, където пребивават голям брой български граждани – Гърция и Франция.

Това съвпада и с обявеното в началото на юли 2011 год. от федералната министърка на труда и социалните въпроси г-жа Урсула фон дер Лайен решение на ръководството на министерството за финансирането на проект за Свободно движение на работници, който ще бъде осъществяван от DGB и синдикатите от България и Полша и ще бъде насочен към българските и полски работници в Германия. Част от финансирането е и по линия на Европейския социален фонд.

Неоценима помощ във всички подготвителни процедури оказват и 4-те български трудови аташета, с които нашата страна разполага по света (виж снимка от работна среща, състояла се на 7 юли 2011 год. в централата на КТ Подкрепа между д-р Константин Тренчев и от дясно на ляво: г-н Раймонд Сапарев трудово аташе в Испания, г-жа Екатерина Димитрова трудово аташе за Гърция и Кипър, д-р Тинка Троева трудово аташе за Германия и Австрия и г-н Тодор Кръстев трудово аташе за Великобритния и Ирландия).