В навечерието на първия си работен ден като генерален директор, Гай Райдър получи три ключa, които символизират тристранната структура на МОТ. Предходният ръководител на МОТ – Хуан Сомавия връчи златните ключове, а също и предаде своите функции.

Предходният ръководител на международната организация на труда (МОТ), Хуан Сомавия, формално предаде функциите си на Гай Райдър, който встъпва в длъжност като генерален директор на 01 октомври.
Вече вие сте пазител на нашите ценности и нашите традиции – заяви Сомавия, предвайки трите ключа към портите на оригиналната сграда на МОТ. Ключовете символизират уникалния тристранен състав на агенцията на ООН, който обединява представители на правителства, работници, служители и работодатели.
Те са в добри ръце, в много добри ръце – заяви Сомавия.
Райдър от своя страна каза: Когато тези три ключа са заедно, когато правителствата, работодателите и работниците са в състояние да се обединят, вратите се отварят и социалната справедливост възтържествува.
Той заяви, че докато целта за социална справедливост все още е една далечна перспектива за милиони хора светът ще е по-добър, по-справедлив, по-безопасно място благодарение на това, което МОТ е постигнал и продължава да постига.
Райдър, който става десетият генерален директор на МОТ, има около тридесет години опит в сферата на трудовите въпроси, най-вече на международно равнище, като се явява първият синдикалист, заемащ този най-висок пост в МОТ в близо вековната история на тази престижна институция.
Той започва кариерата си в международния отдел на Английския Конгрес на Профсъюзите в Лондон. През 1998 той се присъединява към МОТ в Женева като директор на Бюрото за дейности по отношение на работниците и служителите. През 2010 г. е избран за изпълнителен директор, отговарящ за международните трудови стандарти и основните принципи и права на работното място.
Роден в Ливърпул (Англия) през 1956 г., той завършва образованието си в университетите на Кеймбридж и Ливърпул.
Сомавия, който понастоящем е 71 години, е начело на МОТ от 1999 г. насам. Адвокат по професия, с чилийска националност, Сомавия е имал дълга и забележителна кариера, свързана с граждански и международни въпроси.