„Искрено се радвам, че избраха точно Вас за патриарх“, с тези думи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поздрави Негово Светейшество с избора му за Български патриарх по време на срещата им в Българската патриаршия. „Ролята на КТ „Подкрепа“ в църковните дела повече или по-малко е известна. Ние сме участвали не веднъж и не два пъти, както са ни водели съвестта и разбиранията ни, и вярата ни на първо място. КТ „Подкрепа“ принадлежи към християнските профсъюзи, с което ние се гордеем“, обясни Манолов.

„Църквата е показала, че има едно благотворно влияние върху цялото общество и е стабилизиращ фактор в държавата. А синдикатите са тези, които трябва да защитават правата на вярващите хора във всички професии“, заяви Негово Светейшество патриарх Даниил.

По време на приема бе поставен въпросът за качеството, нивото и тенденциите в българското образование. Бяха обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет „Религия“ – като част от задължителната подготовка в българското училище. „Точно в този момент това е много важно. Средата, в която се намираме – бездуховността, която се вижда навсякъде, разпадът на семейството – единствената опора във всичко това е нашата вяра и възпитанието, което може да дадем на младите хора през вярата. В този смисъл, имате верен съюзник в това начинание. Освен въвеждането на учебния предмет „Религия“, искам да спомена и за още едно начинание – възстановяване на присъствието на нашата религия в армията чрез военно полковото свещеничество“, каза още Димитър Манолов.

Според Негово Светейшество патриарх Даниил съществува деинформиране на проблема по отношение въвеждането на учебния предмет „Религия“. „Ако навлезе задължителната програма, родителите ще имат възможност за избор. Ако са невярващи – те ще могат да запишат децата си в предмет „Етика“, а не в „Релгия-Православие“, ако са мюсюлмани – ще запишат децата си в предмет „Религия-Ислям“, ако са католици – в „Религия-Католицизъм“. Въпросът е държавата да си даде сметка, че е необходимо училището да информира и да запознае децата и да ги образова с определена ценностна система, която се избира от родителите. Не може над 70% от народа да се определят като православни християни и държавата да не осигури на тези родители децата им да се запознаят с основните истини на вероизповеданието. Учебният предмет „Религия“ присъства в задължителната програма в редица европейски държави, сред които Гърция, Кипър, Румъния, Испания, Италия, като родителите избират какво ще учат децата им.“, обясни Негово Светейшество.

Негово Светейшество патриарх Даниил постави и проблема, свързан с учителите, които преподават „Вероучение“, като обясни, че за последните 10 години около 700 човека са завършили Богословския факултет с такава специалност с преподавателски профил и за тях е трудно да намерят професионална реализация. Димитър Манолов отговори, че по този проблем трябва да се работи системно. „В системата на образованието има такива органи, в които ние участваме и ние бихме могли да започнем такава инициатива или да се присъединим решително към такава инициатива, ако я започнете вие“.

По време на срещата Димитър Манолов подари на Негово Светейшество патриарх Даниил напрестолен кръст за благославяне.

Негово Светейшество подари на Димитър Манолов издание на св. Библия, като изрази надеждата си Свещеното писание да намери място в КТ „Подкрепа“, където всеки да може да се обръща към него и да намира духовна подкрепа и ориентир.

Срещата се проведе в присъствието на Негово Преосвещенство първи викарий на патриарха Пахомий и Негово Високопреподобие Архимандрит Йоан – протосингел на Софийската митрополия.