Приключи дванадесетият ден от безсрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници, които днес, 05 декември, са били на смяна. Днес над 86% от пътническите влакове в цялата страна спряха. От началото на стачката в 8.00 ч. нито един влак не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Червен бряг, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора и Видин.
Към 16.00 ч. от 225 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., са спрели движение 193.
Стачката се разраства. За първи стачкуват служителите на ДП НК ЖИ на гара Езерово /преди Варна/, Владимир Павлов /преди Бургас/, Срацимир, Берковица, Бойчиновци, Кунино.
За пореден път ръководствата на железниците, начело с министър Ивайло Московски, отлагат преговорите със стачкуващите работници, изтъквайки необяснимия аргумент, че са на инструктаж при вицепремиера Симеон Дянков. Това е ярко доказателство, че вицепремиерът се опитва да ръководи и налага своите деструктивни идеи не само в земеделието, енергетиката, социалната сфера, а и в транспорта. Преговорите са отложени за утре /06 декември/, около 14.00 ч. в министерство на транспорта, за да може министър Ивайло Московски и вицепремиер Симеон Дянков да осмислят постигнатите дотук договорености. Нашите опасения са, че проточването на преговорите е с цел да се доведат дружествата до умишлен фалит, за да може Товарните превози да бъдат продадени за жълти стотинки за вече известен инвеститор, а през фалита на останалите дружества да уволнят не 2000, а всички работници и да се създадат нови структури.

Стачката продължава. И утре от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

16.00 ч.
05 декември 2011 г.