Днес, 13 октомври 2021 г., се проведе Национален протестен митинг-шествие „Да спасим комплекса „Марица-изток“, организиран от синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Той събра стотици миньори и енергетици, чиито искания са за изработване на решения за бъдещето на въглищния сектор в страната, от който зависи устойчивостта на българската енергетика. Настоящата криза в целия Европейски съюз доказа, че без ключови и балансиращи мощности сме изправени пред затваряне на мащабни предприятия, загуба на работни места и ръст на енергийната бедност. Освобождаването на десетки хиляди работни места без устойчива алтернативна заетост ще доведе до обезлюдяване и тежка демографска криза в целия южен район на България.

На протеста присъстваха и представители на останалите въгледобивни райони, като ТЕЦ „Бобов Дол“ и Перник. „Подкрепата и исканията са за целия въгледобивен отрасъл в Р България. Тогава, когато защитаваме едните, защитаваме всички – онези, които са ангажирани да пазят националната сигурност на Р България. Винаги защитаваме истината, винаги защитаваме интересите не само на членовете на синдикатите, винаги защитаваме интересите на българския народ.“, заяви Любка Георгиева, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“. В протеста участие взеха и транспортни работници, машиностроители, металурзи, представителите на леката промишленост и други.

„Давам си ясна сметка, че няма да приключим днес. В тази борба, в която сме, не е лесно. Имаме много врагове и малко приятели. За съжаление, тези които трябва да са ни приятели, не са с нас. В тази борба сме сами. Ние сме единствените, като че ли, на които им пука за България, защото без вашия труд, без електричеството, което произвеждате, България я няма. На нас ни казват, че ще си купим ток. Много е лесно така – така закрихме хиляди предприятия, така обезлюдихме градове и села, защо да не го направим още един път. На кого му пука, че 130 хил. човека изкарват препитанието си на територията на комплекса „Марица-изток“. На някого това може да му харесва, но на нас не. И ние ще се борим, ние ще бъдем тук и днес, ако трябва и утре, ако трябва и в други ден, но няма да оставим хората на улицата, няма да оставим българите да търсят препитанието си в други държави. Разговорът кога ще се затваря комплексът „Марица-изток“ е нелегитимен. Той може да започне тогава, когато отрежем лентите на заместващите мощности, тогава ще започнем да говорим за датата и как бавно, постепенно и интелигентно, грижейки се за околната среда и всичко останало, ще постъпим по друг ред с комплекса „Марица-изток“. Друг разговор няма!“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Протестът получи и международна подкрепа. Не него присъства делегация на полския синдикат „Солидарност“, начело с вицепрезидента Йежи Яворски. „Зелената сделка, предлагана от старите богати европейски държави, днес, в настоящата ситуация, представлява за нашите държави едно убийство. Ние подадохме нашия план за възстановяване до ЕС, който за нещастие все още не е разглеждан, но върху Полша се оказва натиск, за да можем да отстъпим от производството на енергия от въгледобив. Вие още не сте подали вашия План за възстановяване, но ви гарантирам, че с вас ще се случи нещо подобно. Преди няколко седмици Европейският съд в Люксембург издаде решение, с което откритата мина за кафяви въглища „Туров“ трябва да бъде затворена, което ще доведе след себе си до един вакуум. Ние не изпълнихме това решение и всеки ден от неизпълнението му ни води до загуби от 500 000 хил. евро. Ние планираме следващата седмица, от солидарност, да отидем до Люксембург и да протестираме. Старите европейски държави не се интересуват много от това, за което ние протестираме, но при нас протестите са важни и тук, повече от всякога, е валидна поговорката, че който иска спокойствие не отива на война. И сега ви казвам – борете се не само тук, борете се на европейско ниво, пред европейските институции, ние няма да ви оставим.“, заяви Яворски в свое изказване пред протестиращите.

От IndustriAll European Trade Union изразиха своята солидарност в специално видео послание.