С настоящата декларация ние – членовете на Конфедерацията на труда „Подкрепа“, заявяваме, че категорично не приемаме опитите за ощетяване на работещите български граждани с предложения да бъдат въведени дни, в които болничните НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ! Изказваме и крайното си възмущение от внушенията на работодатели и управляващи, че българските работещи са мързеливи и крадливи, когато именно трудещите се работят за луксозното съществуване на пренебрежимо малка като численост прослойка на обществото.

                Госпожи и господа законотворци и управляващи,

Фактът, че заявените първоначални намерения работниците да поемат първия ден от болничните не бяха осъществени, няма да ни приспи. Направеното законово предложение за спешно изработване на мерки срещу „фалшивите болнични“ е мотивирано отново с аргумента, че „работниците и служителите заобикалят трудовото и осигурителното законодателство, за да извлекат облаги“ и да пречат за развитието на бизнеса. Вносителите си позволиха да напишат това, въпреки че КТ „Подкрепа“ оповести, а НОИ потвърди, наличието на стотици кухи фирми, които са създадени да крадат осигурителни вноски и които не развиват никаква икономическа дейност! Народните представители затварят очи и пред съществуващите от години практики работодатели да принуждават служителите си да взимат болнични, за да пестят от заплати. Беше наложена практиката присвояване на публични ресурси да се прикрива зад шумни кампании срещу „фалшиви болнични“, „фалшиви ТЕЛК-ове“, „фалшиви бедни“.

Ако има нещо фалшиво в България, това не сме ние – българските граждани! Източването на осигурителните фондове е факт, но не ние сме в основата му.

                Госпожи и господа народни представители,

Като такива, очакваме от Вас да защитавате правата на гражданите и работниците, не на крадците.  Още от сега подчертаваме, че КТ „Подкрепа“ не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху гърба на трудещите се или на НОИ. Фонд „Общо заболяване и майчинство“ изплаща както болничните, така и майчинството. За трета поредна година майчинството е замразено на 380 лв. с аргумента, че няма достатъчно средства в специализирания фонд на НОИ. Фондът ще увеличи дефицита, ако натоварим НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните. А майки и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в тежка бедност. Заради неспирните реверанси към работодателите, скоро в България няма да има нито кадри, нито дори граждани!

Призоваваме Ви да спрете да слушате неверните данни, изнасяни периодично от работодателски централи и да се запознаете с реалността. Лъжа е, че краткосрочните болнични за сливане на почивни дни са проблем. Истина е, че се увеличават дългите болнични. Истина е също, че поради факта, че българският работник е евтин, бизнесът не се свени да го товари с нощен и извънреден труд. Служителите плащат за тази експлоатация със здравето си, за да бъдат обвинени след това в измама!

                Г-н министър-председател, госпожи и господа министри и депутати,

Настояваме в България да бъдат направени спешни промени в правилата за изплащане на обезщетението за временна нетрудоспособност в посока нормализиране и европеизиране на системата:

1) Работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните. В момента те са облагодетелствани за сметка на работника, като поемат само три дни. По този начин България се нарежда сред страните в ЕС, в които бизнесът поема най-малка отговорност за изплащането на временна нетрудоспособност. Когато поемат първите 5 дни, работодателите ще бъдат мотивирани да упражняват контрол по използването на болнични, каквато законова възможост имат и сега.

2) Бизнесът да изплаща 100% от трудовото възнаграждение през този период на изчакване. Понастоящем размерът на трудовото възнаграждение за болнични е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци. Тоест работникът получава значително по-малко, отколкото когато е здрав.

С оглед на факта, че в България заплатите са най-ниски в целия Европейски съюз и че минималната заплата създава работещи бедни, КТ „Подкрепа“ настоява да бъдат изпълнени и следните допълнителни искания, за които сме водили цялостни кампании, представяли сме аргументи, протестирали сме:

  • Отпадане на данъка върху минималната работна заплата;
  • Спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки;
  • Ограничаване на извънредния труд;
  • Прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Не сме крадци, не сме лъжци! Ние сме работници, дами и господа управляващи. Заслужаваме уважение и достойно заплащане и за това сме готови да се борим докрай!

ЗА КТ „ПОДКРЕПА“:
ДИМИТЪР МАНОЛОВ
ПРЕЗИДЕНТ