Красимира Танкова, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в завода, обясни, че основната причина за недоволството е, че не са удовлетворени исканията на синдикатите за заплащането на хората.
✔️Освен това настояваме да бъдат върнати и отнетите придобивки, свързани с размера на обезщетенията при пенсиониране, допълни Танкова.
✔️ За заплатите Танкова посочи, че синдикатите настояват, те да бъдат увеличени малко повече в сравнение с инфлацията в страната.
✔️ За пръв път от 34 години в завода няма законен Колективен трудов договор (КТД) и това е факт вече трети месец, допълни Танкова. Тя посочи, че винаги ръководството на фирмата е преговаряло с трите синдикални организации в нея. Тази година, тъй като КТ „Подкрепа“ и КНСБ отказахме да подпишем договора, той бе сключен само с третия синдикат, но това е нарушение на Кодекса на труда, посочи Танкова. Тя допълни, че двата недоволни профсъюза действат изцяло според закона за уреждане на колективните трудови спорове – събрали са подписка, изпратили са и писмо с искане за директни преговори с работодателя. По думите на Танкова искането на двата синдиката е преговорите да продължат, като при отказ протестните действия може да се разраснат.