Според анализ на Министерството на здравеопазването към февруари 2024 г. от 181 държавни болници само 60 са достигнали нивата на предишния колективен трудов договор (КТД), който изтече април месец и съответно не би трябвало да подписваме ново, тъй като пари няма. Но аз не съм напълно съгласна с това, защото за тези две години и два месеца, откакто е подписано предишното, клиничните пътеки са увеличавани три пъти. Съответно и бюджетът на Здравната каса е увеличен повече от 30 пъти. Така че, обяснението, че няма пари, не е валидно.

Ако продължаваме да държим заплати под 2000 лв. за лекари, кадрите ще избягат.

Ако не бъдат закрити болници към този момент заради финансови условия, след време ще бъдат закрити заради липса на персонал.

Ние, синдикатите, се съобразяваме с финансовото състояние на всички лечебни заведения. За общинските искаме до 20% увеличение. При бившите областни и държавни болници – искаме 25 %.  И съответно университетските и частните – искаме 30%. Ние подхождаме рационално и диференцирано. И не разбирам защо МЗ не вижда проблема.

Държавната политика е към унищожаването на общинските и държавните болници. 

Няма политическа воля да бъде оправен сбърканият модел. Никой министър, нито партия се ангажира да поправи нещата и те вървят все по-трагично към загубата на повече и повече персонал в болниците.

Вижте цялото интервю на Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация „Подкрепа“, в ефира на „България сутрин“ ТУК.

Източник: Bulgaria ON AIR