Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ подкрепя справедливия протест на учителите пред сградата на РИО Пазарджик с искане за оставка на директорката на ПГХХТ Абрашева и проверка на непрофесионалните и плахи действия на началника на образователния инспекторат Мария Кайтазова.
Тези искания са провокирани от незоконосъобразното, според протестиращите уволнение на учителката Мария Кръстева, което е политически акт на директора срещу образователния лидер на КТ „Подкрепа“ в региона.
По информация на регионалната структура по образование „Подкрепа“ Пазарджик, в професионалната гимназия е практика да се водят по списък „мъртви“ души или ученици, които са в списъка на класа, но не присъстват в часовете, за да се използват финансовите средства незаконосъобразно от директора Абрашева.
Многобройни са проверките на дейността на ръководителя на училището с доказани многобройни нарушения на законодателството в системата на образованието.
В учебното заведение липсва социален диалог, липсват и утвърдените позитивни за системата практики.
Работещите в региона учители подозират политически чадър над скандалната директорка, която от актове и изгубени дела източва хиляди левове от парите за ученици и учители.
Протестиращите ще обсъдят вариантите за ефективен протест.
Синдикат „Образование“ е поискал от министър Танев отстраняването на Мария Абрашева от длъжността директор на ПГХХТ и проверка на дейността на началника на РИО Валентина Кайтазова.