Продължават и трудните преговори по подписване на КТД в железниците, като ръководството на БДЖ умишлено бави преговорите, с цел да прехвърли причините за тежкото състояние на железниците на гърба на стачкуващите. Но фактите сочат друго отдавна синдикатите са сигнализирали прокуратурата, че българските железници се ограбват и се водят към умишлен фалит. Доказателство за това е провежданата в момента специализирана операция, ръководена от Върховна касационна прокуратура, Национална следствена служба и Главна Дирекция Борба с организираната престъпност за разследване на неизгодно сключени договори от ДП НК ЖИ с различни фирми, довели до значителни щети в размер на около 50 млн. лв. Разследват се също така длъжностни престъпления, присвоявания, неизгодни сделки, пране на пари и данъчни престъпления. Ръководството на ДП НК ЖИ се проверява за обществени поръчки за ремонти и строежи на релсови пътища, сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки. По данни на медиите операцията продължава и в момента, като се извършват обиски, претърсвания и изземвания на документи, компютърна информация и др. в централата на НК ЖИ и в други три офиса. Само преди една седмица министър Московски заяви, че твърдо стои зад ръководството на БДЖ и НК ЖИ по повод искането на синдикатите те да бъдат отстранени, заради некомпетентност и далавери. Днес ние задаваме на министър Московски въпроса: Стои ли зад цитираните действия, разследвани от компетентните органи и докога ще продължава да държи чадър над ръководството на железниците, което с действията си е водило фирмата към фалит, а сега иска да препише загубите на дружеството на стачниците? В този случай народът с мъдростта си е казалКрадецът вика Дръжте крадеца? Досъдебното производство срещу НК ЖИ е образувано през ноември 2011 г., а същото това ръководство заведе дела срещу 10 от организаторите на стачката в железниците, които дела Градски съд прекрати. Задаваме въпроса: А Вие къде бяхте г-н премиер, когато доверените Ви хора, начело с министъра на транспорта и неговите протежета извършваха тези действия? Защото ние знаем по това време нашите хора бяха на работните си места и изпълняваха трудовите си задължения.
На фона на днешните събития стачката в БДЖ се разраства. Особено след като железничарите научиха за предложенията на мениджърските екипи за намаление на доходите чрез: намаляване на доплащането за всяка прослужена година от 1% на 0,6%; намаляване на изплащаните суми за пропътуваните километри от 2,7 стотинки, на 1 стотинка; намаляване на доплащането на нощен труд от 42% върху часовата ставка на 25% за целият персонал.
Разраства се и подкрепата към стачката. Гражданското неподчинение на гара Банско от страна на жителите, които вчера застанаха пред влак на жп линията не само от солидарност към стачкуващите, но и в знак на протест от спирането на влакове по тази линия, продължи и днес. Към гражданското непочинение вече се присъединяват и цели общини и кметове им, като напр. кметът на община Разлог помоли синдикатите за помощ и съдействие по повод отменянето на влаковете, който се движат по маршрута Добринище- Септември. В общините Велинград, Белица, Якоруда, Банско и Добринище е събрана подписка до премиера с искане да се прекратят безобразията и издевателството над хората, живеещи в тези райони, които ще бъдат откъснати от света без жп транспорт.
Продължават и формите на локаут в цялата страна, като се подменят стачкуващи с нестачкуващите им ръководители.
Стачката продължава. И утре от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.