„Приемането на наредбата по отношение на пожизнения срок на телковете няма да реши никакъв проблем, но поне няма и да нанесе вреди“, каза Ваня Григорова, съветник на президента на КТ „Подкрепа“, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според новия проект, който министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров представи пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване.

Очаква се документът да бъде утвърден днес от правителството.

Григорова каза обаче, че в него не се споменава това, че някои състояния ще бъдат определяни като пожизнени, което трябва да доведе до пожизнен ТЕЛК и допълни, че и към момента хората в дефинитивно състояние имат право на пожизнен ТЕЛК.

„Всяка една болест би трябвало да има възможност да се прегледа от експерти по отделните заболявания, за да може да се прецени доколко заложеното в наредбата е адекватно“, каза Григорова.

Според нея, даденото им време за преглед на предложението на служебния министър не е било достатъчно, за да бъде съгласувано със съответните организации и сдружения и допълни, че „тези предложения дори не са минали през Национален съвет на хората с увреждания. Този подход не позволява да се проведе обществено обсъждане“.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Причината хората с дефинитивно състояние да преминават през преосвидетелстване са допълнителните заболявания на лицето, които могат да донесат по-голям процент на увреждания и преминаване на по-висока степен на ТЕЛК, която гарантирана по-голям размер на инвалидна пенсия и повече придобивки, обясни съветника на КТ „Подкрепа“.

Цялото интервю ТУК.

Източник: БНР Радио Пловдив