Тази сутрин /4 март 2015 г./ в 06.00 часа членове на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ и работници започнаха ефективна стачка в най-голямото предприятие от Ямболска област и едно от най-големите в страната – „Язаки България“ гр. Ямбол, където работят близо 4000 души.
Стачката е следствие продължаване на тежките нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда, бруталните действия по блокиране на стачката и непостигане на резултат от неколкократните преговори с работодателя по основните искания:
1. Увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане „бонус ефективност“ в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда – основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма.
2. Премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични.
3. Въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени.
4. Въвеждане на допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време.
5. Осигуряване на условия за синдикална дейност – повече от три години синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в дружеството е извън предприятието.
6. Подписване на колективен трудов договор.
Извършените преди празниците уволнения на синдикални членове и бруталното нарушаване на закона и обругаване на синдиката за справедливите и законните му искания чрез противозаконни действия – контраподписка, събирана с насилие над тежко експлоатираните работници и множеството платени публикации преляха чашата и направиха по-нататъшните преговори проблемни на този етап.
Изпълнявайки цялата законова процедура, синдикатът и работниците днес в 6.00 ч. с началото на първа смяна започнаха безсрочни ефективни стачни действия за постигане на достоен труд и заплащане и прекратяване на тежката експлоатация.
Заплахите на работодателя, че може да закрие производството, както и масовите му платени публикации за постижения му в масмедиите, не могат да се сравняват с тежкото износване на работниците – физически и психически, доказателство за което е, че за 8 години съществуване на дружеството – 8000 души са напуснали предприятието.
Човекомелачката „Язаки България“ трябва или да спазва трудовите стандарти и да заплаща достойно труда или да спира. Крайно време е управляващите да разберат, че не може да има заетост на всяка цена и да престанат да я толерират като раздават награди, а в същото време си затварят очите за тежките нарушения и експлоатация в предприятията.
Междувременно грубото погазване на трудовото законодателство в Язаки продължава – на част от машините, един час след началото на стачката работодателят е организирал локаут в нарушение на чл. 20 и 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, въпреки подписаното споразумение по чл. 14 от същия закон.
Конфедерацията на труда „Подкрепа“ твърдо застава зад справедливите искания на синдиката и работниците и апелира цялото общество да подкрепи борбата за достоен труд и заплащане в „Язаки България“ гр. Ямбол.