„Работодателите намаляват заплатите, но не заплатата като заплата, а бонусите, които се плащат към заплатата. Този процес се наблюдава от миналата година. Работникът го приема като част от заплатата си, тъй като много често работодателят не го записва като заплата, за да може да го „регулира“, когато е нужно. Това е периодът, в който напълно безболезнено за работодателя може да се намали заплатата, защото законодателно не е възможно, и работникът го усеща като намаление, тъй като, така или иначе, той разчита на тези средства.“ коментира в студиото на „Социална мрежа“ икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Увеличението на цените води до намаляване покупателната способност на доходите в страната, каквито и да са те – без значение дали са заплати, наеми и пр., но в крайна сметка, изправени пред началото на следващата икономическа, социална и здравна криза, няма как да не се отрази и върху приходите на редовия човек. Колкото до цената на електроенергията, причините са далеч извън пандемията. На първо място това е либерализацията на българската енергетика. Всички настояваха това да се случи и макар многократно да сме алармирали, че това ще доведе до увеличение цената на тока, този процес е европейски, ние сме се съгласили да минем през него и това са трусовете, през които ще преминаваме. Второ – в момента, в който преминем и към затваряне на комплекса „Марица-изток“, ще имаме един още по-сериозен удар върху потребителите и фирмите, тъй като ще разчитаме на ток, който или е внесен, или се произвежда от много по-скъп ресурс, какъвто е газът.“, допълни още Ваня Григорова.

„Ако икономиката се върне към предходните нива, най-вероятно ще започнат отново да изплащат бонусите, т.е. заплатите няма да се увеличат. Това, което нас като синдикати ни тревожи е, че в следващите години е заложено замрзяване на минималната работна заплата, а това е единственият меганизъм, по който едно правителство може да въздейства върху нивата на трудовите възнаграждения в една държава. Не може, както в някои предизборни програми, да увеличава средната работна заплата. Това е манипулация, това е лъжа към българския избирател. По никакъв друг начин не може да насърчава нарастването на заплатите.“

Цялото участие може да видите ТУК.

Източник: „Социална мрежа“, NovaNews