„Последните седмици имаме доста активен диалог как да започне учебната година, като мотото на тези разговори беше –  възможно най-много присъствено образование, в краен случай дистанционно“, посочи в „Преди всички“ Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ за това какво показват последните им консултации с МОН как ще започне учебната година.

„Този път ни се иска, при тази вълна, Министерството на здравеопазването да затвори последно училищата, като затвори градския транспорт, моловете, последно да се затварят училищата и детските градини. В последните мерките се спазват най-стриктно“, твърди Попов.

По думите му трябва да се търсят по-гъвкави решения в кои случаи и как да се преминава към дистанционно обучение, когато областта премине в червената зона, като се има предвид мнението на областните ръководства и училищтните колективи, като централните решения на държавата ощетяват по-скоро учениците. Спорен е и въпросът с тестването на учениците, както и на учителите, особено на тези, които не са ваксинирани.

„Но пък ние настояваме и за безплатни тестове за антитела, не само антигенни. Много е порочна практиката родителите да имат право да решават дали детето да учи дистанционно, това трябва да се промени и да се отнеме тази възможност, това е група грешка“, смята още Петров.

„Ще падат правителства, ако задължат учителите да се имунизират, трябва да става чрез убеждаване. Учителите все пак около 40 на сто са се ваксинирали вече, при 20 сто ваксинирани българи“,  заяви синдикалният представител.

Цялото интервю ТУК.

Източник: БНР, интервю на Диана Дончева