Полярни са нагласите на учителите по отношение на въвеждането на тестване на учениците преди да се завърнат в клас, коментира за Радио Стара Загора д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Голяма част от учителите не са готови да извършат тази манипулация, сочи проучване на синдиката. Те не се чувстват компетентни,  някои отговарят, че това не им в длъжностната характеристика.

„Но при това разделение, дори само 30% да са колегите, които не са готови да направят това, от министерството трябва да осигурят медицински лица, които да правят тестовете – от РЗИ и МЗ, които държат това да се случва.“, коментира Юлиан Петров. Той припомни, че тестването се прилага в много страни в Европа, но в повечето от тях се прави от родителите и то вкъщи. „Това се очертава като по-вероятна възможност и у нас, особено за началния етап на обучение“, каза Петров.

По думите му около 45%  от учителите вече са ваксинирани.

„Но има една част които смятат, че са преболедували. Има и група, които са категорични, че няма да се ваксинират и са готови да напуснат работа. Трудно може да се задейства задължителен зелен сертификат, трябва да има един –два месеца гратисен период. Няма как да се създаде организация за обучението без тези учители. Не могат да работят и вкъщи, защото децата са в училище“, коментира Петров.

Цялото интервю на Елена Енчева може да чуете ТУК.

Източник: БНР, Радио Стара Загора