„Когато София премине в тъмночервената зона, големите преминават на ротация, а малките от 1 до 4 клас остават присъствено, но преминаването в тази зона не означава, че точно в училищата е най-голямото заразяване и бързаме за затваряме училищата, посочи в „Преди всички“ Юлиян Петров, председател на Синдикат Образование към КТ Подкрепа за това дали се очаква учениците да преминат отново на онлайн обучение от 15 октомври.

„Сега за момента данните сочат, че по-голям брой от заразени са учениците от учителите, но то има грипна епидемия в момента. Ако погледнем след 15 дни, не знаем какво ще се случи.

За нас по-добрият подход е да се карантинират само тези паралелки, за които има данни за заразени, а не целите училища да се затварят“, заяви Петров.

„Защо да се ощетяват учениците, ако хората навън не спазват мерките? Защо децата да не учат присъствено, заради безотговорното отношение към мерките на другите хора. Засега няма заповед учителите да преподават с маски непрекъснато или да се връща ученик без маска“, каза Петров и обобощи:

„Голяма част от учителите – 67 на сто, не приемат преподаването с маска. Защото страда качеството на комуникация. 25 на сто и сега преподават с маска.

47 на сто от учителите не желаят да бъдат тествани ежеседмично за коронавирус, но пък 79 на сто биха се възползвали от безплатни тестове за антитела. 30 на сто от родителите дават съгласие да се тестват седмично децата им. Близо 40 на стоса  ваксинираните в образователните институциите. 24 на сто твърдо не искат да се ваксинират. Но другите декларират, че имат антитела“, поясни още пред БНР Юлиян Петров от образователния синдикат.

„Тоест ние нямаме толкова болни и заразени учители и това трябва да е водещото при вземането на крайно решение. Така бихме взели най-правилното решение“, допълни той.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Източник: БНР, интервю на Диана Дончева