Сега сме от избори в избори и виждаме как всички обещават и винаги присъства Северозападният район, в който те ще правят инвестиции, ще разкриват работни места, ще има нова инфраструктура. Но нищо такова не се случва. Закрити са големи структуроопределящи предприятия в региона, а няма и нови. Трябва да има политическа воля, за да се направи нещо в тези региони. Същото може да се случи и в Старозагорския регион – рязко да се увеличи безработицата поради затварянето на мините. Там са десет-дванадесет хиляди души. Не е ясно тези хора къде ще отидат да работят, ще падне средната заплата в цялата област.

Ние сме на второ място в ЕС, след Кипър, по брой пожари, което е притеснително. 

Няма план, няма и център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност носи.

Цените продължават да растат, нищо, че инфлацията уж пада, което означава ниска покупателна способност. Продължава статистиката две трети от домакинствата да са под прага на жизнения минимум, което означава, че много голяма част от децата в тези домакинства са рискови. Има процеси, в които има асоциализиране, има процеси, които водят до неглижиране и отвращение от системите. 

Повечето от политиците са фокусирани върху предизборните си кампании и послания, а в същото време животът на обикновения човек отсъства като политика на държавата и на самите политици.

До 15 ноември трябва да се разработи и внедри в законодателството нов механизъм за МРЗ. Да се надяваме, че той ще бъде по-адекватен от този, който работи в момента, което да позволи МРЗ да се доближи все повече до жизнения минимум от около 1500 лв. Това вече ще може да гарантира, че един човек, който работи на МРЗ поне няма да търпи основни лишения.

Оставаме последни по доходи и икономика.

Има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата – не се знае какво работят тези хора.

Няма пълна политика, така че да има мерки за справяне с демографската криза, за подпомагане на майките, или самотните родители, или въобще отглеждането на дете. Има частични подхвърляния, които са прах в очите. А на нас ни трябва комплексна система.

Цялото участие на Атанас Кацарчев в „България сутрин“ може да видите ТУК.

Източник: Bulgaria ON AIR