Европейските синдикати призовават Европейската комисия да даде гаранции, че социалните разходи ще бъдат защитени при всяка реформа на бюджета на ЕС.

Ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) постигна съгласие за резолюция, определяща червените линии по отношение на реформата на Многогодишната финансова рамка. В нея се казва, че финансирането и политиките за социално, териториално и икономическо сближаване, както и Европейският социален фонд плюс (ЕСФ+) трябва да бъдат защитени, а разходите за целите на социалния прогрес – увеличени.

Решението за резолюцията идва след докладите, че Комисията планира да намали повече от 500 програми за финансиране на ЕС до само три фонда, които да бъдат администрирани от централните правителства. Това може да повлияе на политиката на сближаване на ЕС, която има за цел да намали икономическите различия между регионите и е инициирана от Жак Делор като част от неговия стремеж за по-социална Европа. Преди да бъде предложена реорганизация, Комисията ще трябва да се консултира с ЕКП, тъй като договорите на ЕС ги задължават да се консултират с европейските социални партньори по всички предложения относно заетостта и социалната политика.

От дискусиите в ЕКП става ясно, че синдикалистите в цяла Европа са сериозно загрижени за отрицателното въздействие, което предложената реформа на бюджета на ЕС би имала върху работещите хора. Кохезионните фондове, създадени от Жак Делор, осигуряват качествени работни места и повишават жизнения стандарт в частите на Европа, които най-много се нуждаят от подкрепа. Политически това е противоотровата на идеята, че ЕС е централизиран и отдалечен.

Синдикатите няма да подкрепят каквато и да е реформа на бюджета на ЕС да се превърне подмолно във врата за социални съкращения или да позволи отнемането на средства от региони, които вече нямат ресурси и контрол върху интервенции, основани на нуждите. Освен това, Комисията трябва да даде гаранции, че социалните фондове няма да бъдат съкратени чрез реформи за строги икономии в рамките на новото икономическо управление от семестъра на ЕС. От решаващо значение е да бъде възприет прозрачен и демократичен процес на вземане на решения за тези въпроси. Прибързаното преструктуриране на фондове точно, когато ЕС се подготвя за политическа дискусия относно създаването на постоянен инвестиционен инструмент на ЕС, рискува да подкопае усилията за преодоляване на пропуските в социалните и климатичните инвестиции.

Резолюция на ЕКП относно приоритетите на бюджета на ЕС след 2027 г. и следващата многогодишна финансова рамка на ЕС