На 18 октомври 2024 г. в Централата на КТ „Подкрепа“ се проведе Конференция за представяне на резултатите по Дейност 1.1 „Картиране състоянието на социалния диалог на национално, секторно (браншово/отраслово), общинско равнище и равнище предприятие“ от проекта на КТ „Подкрепа“ BG05SFPR002-1.005-0006 „Подкрепа за партньорство“ по процедура BG05SFPR002-1.005 „Социално партньорство“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027), съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския социален фонд.

Конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ доц. Валери Апостолов представи презентация с основните цели, сред които насърчаване на социалния диалог и колективното договаряне, както и разработване на инструменти и политики за по-добро приспособяване на работниците, предприятията и предприемачите към промените на пазара на труда, чрез засилване и укрепване на социалния диалог. Валери Апостолов допълни, че втората част на директивата изисква държавите членки на ЕС да имат колективно договаряне с обхват 80% и там, където не е в този обхват, чрез закони, чрез консултации, или национални споразумения, да се очертае рамка, за да може като цяло да се създат условия, благоприятстващи колективното договаряне.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Целта ни е да анализираме състоянието на колективното трудово договаряне в България. То е със сигурност един от най-важните компоненти на социалния диалог. В България бележи отрицателен ръст от години насам, за съжаление. Ние, като държава, и като социални партньори, сме твърдо назад и в прилагането му. Колективното договаряне има специфична, важна и незаобиколима задача. Анализът, който направихме би трябвало да ни покаже посоката, в която да се движим оттук нататък, за да подобрим трагичното от моя гледна точка състояние на колективното договаряне в нашата страна. С изпълнението на тази дейност беше направен задълбочен академичен преглед на относимата литература, както и набиране на актуална информация по темата чрез работа на терен от министерство, синдикати и общини, и на ниво предприятие. Основен индикатор за изпълнението на дейността беше изготвянето на доклад с изводи за състоянието на социалния диалог на национално, секторно и браншово/отраслово/общинско равнище и на равнище предприятие. В предприятия, в които съществуват синдикати и колективно договаряне, икономическото развитие е в пъти по-добро, отколкото в тези, в които ги няма. Предприятия, които разчитат на интуитивен капитализъм, тези предприятия не просто нямат бъдеще, при тях и настоящето е проблем. Обратното – предприятия, чиято корпоративна култура е стигнала дотам, че да знаят, че през този механизъм /да има колективно договаряне и форми на социален диалог/ се постигат много по-добри резултати и всичко е по-устойчиво. 

С подобряването на социалния диалог и увеличаване процента на колективното трудово договаряне ще успеем да се справим с предизвикателствата на пазара на труда. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов по време на конференцията. Спасов припомни, че картографирането на социалния диалог и колективното трудово договаряне се явяват не само основополагаща дейност по проекта, но и са гръбнака на мярката „Социално партньорство“. „Нашата мисия е, стъпвайки на тази моментна снимка, след 3 години, когато приключи тази операция, да имаме сериозно увеличен процент на колективно трудово договаряне“, допълни той.

Проектът се изпълнява от КТ „Подкрепа“ в партньорство със Съюза за стопанска инициатива, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата и Министерството на труда и социалната политика. По време на форума партньорите по проекта изказаха своето задоволство от изключително полезните резултати, мащабното изследване и задълбочения анализ на КТ „Подкрепа“.