За 19-а поредна година Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза с 1-минутно мълчание и вой на сирени „Деня на спасението” в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

“Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов изпрати венец. Своята почит пред Паметника на медицинските чинове отдаде и председателят на Синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов.

Снимки: ВМА