Връщането към строгите икономии, когато отчаяно се нуждаем от увеличаване на инвестициите, би отвело Европа по път към гибел, предупреждава Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). В своя реч на европейска конференция срещу икономиите, организирана от Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL), генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч припомни как мерките за икономии, въведени след финансовата криза от 2008 г., бяха катастрофа за всички работещи. Конференцията идва, след като бившият италиански премиер Марио Драги миналия месец заяви, че Европа трябва да увеличи инвестициите с 800 млрд. евро годишно, за да остане конкурентоспособна.

Според ръководството на ЕКП работещите не бива отново да плащат сметката за строгите икономии. Алтернативата е да бъдат увеличени инвестициите за създаване на индустриален план за качествени работни места във всеки сектор и регион, и за силни обществени услуги. Това е основата, която ще позволи на Европа да остане конкурентоспособна в света. Остра е нуждата от инвестиции именно в качествени работни места, обществени услуги – за една по-справедлива икономика. Не бива правителствата да бъдат настроени негативно, а напротив, новите мерки трябва да носят надежда, и с които се спират строгите икономии във всичките им форми. Само така може да бъде изградена Европа на бъдещето. На работещите е обещан справедлив преход за всички трансформации, но вместо това те са изправени пред принудителни съкращения. Не можем да си позволим да разчитаме на обещания, Европа спешно се нуждае от план, права и инвестиции.

ЕКП призовава председателя на ЕК Фон дер Лайен да свика среща със социалните партньори, за да обсъдят новата „Сделка за чиста промишленост“, която трябва да бъде факт през първите 100 дни на работата на новата Комисия. Въпреки това, новите фискални правила на ЕС рискуват да оставят повечето държави в Съюза неспособни да посрещнат своите инвестиционни нужди, а Италия е една от седемте страни членки, които Европейската комисия принуждава към връщане към строги икономии чрез „Процедура за прекомерен дефицит“.