Корпорациите вредят на конкурентоспособността на Европа, като избират да трупат по-голям дял от печалбите, вместо да ги реинвестират за повишаване на производителността и създаване на качествени работни места, показва анализ на данни за ЕС от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Брутните инвестиции са намалели с 9% в целия ЕС от 2019 г. насам и са в най-ниските си нива от 2014 г., когато икономиката все още се люлееше от финансовата криза.

За разлика от това, делът на печалбата се е повишил с 3% от 2019 г. Това съвпадна с огромно увеличение на дивидентите, което означава, че печалбите са източени от компаниите в джобовете на богатите акционери.

Промяна в дела на печалбата  Промяна в брутните инвестиции
Хърватия +11 -12
Нидерландия +10 -6
Ирландия +7 – 68
Люксембург +7 -22
Полша +7 -23
Белгия +6 -3
Дания +6 -2
Германия +6 -4
Словакия +6 -8
Италия +5 -4
Естония +4 -1
Австрия +3 -5
ЕС +3 -9
Еврозона +3 -10

Източник: NASA_10_KI (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/NASA_10_KI__custom_13133437/default/table?lang=en)

Анализът на ЕКП идва, след като в доклада на Марио Драги се казва, че ЕС трябва да увеличи инвестициите с 800 млрд. евро годишно, за да постигне по-висока производителност и икономически растеж.

Цифрите показват как корпоративната алчност играе важна роля в европейския инвестиционен дефицит и нарастващата криза в европейската индустрия, която коства хиляди качествени работни места.

ЕКП призовава Европейската комисия да реши проблема, като използва предстоящото преразглеждане на обществените поръчки, за да постави договорите в зависимост от ангажимента за реинвестиране на повече пари в повишаване на производителността и създаване на качествени работни места.

Въз основа на тези резултати от горепосочените изследвания, ЕКП застава на позицията, че:

  • Спешно трябва да бъде повишена производителността, за да останат икономиките конкурентоспособни, въпреки че виждаме някои изпълнителни директори да третират бизнеса като схема за бързо забогатяване, вместо да инвестират в бъдещето.
  • Данните за ЕС ясно показват, че част от решението за повишаване на производителността и запазване на конкурентоспособността е създаването на по-отговорна корпоративна култура в Европа.
  • Европейските компании трябва да реинвестират повече от печалбите си, за да повишат производителността и да създадат качествени работни места, а не да ги пилеят за по-големи бонуси на изпълнителен директор или да ги източват в повече дивиденти за богатите акционери.
  • Поставянето на обществени поръчки в зависимост от реинвестирането на справедлив дял от печалбите би било ефективен начин за промяна на неетичното бизнес поведение, което възпира така необходимите инвестиции.

 

Бележки: Таблицата засяга относителната промяна в процентния дял на брутната печалба на нефинансовите корпорации (B2G_B3G/B1Q*100) и брутния процент на инвестиции на нефинансовите корпорации (P51/B1G*100).