При несигурна политическа среда и липса на редовно правителство, което да подготвя следващия бюджет, стои въпросът пред кого синдикатите ще отстояват исканията си за по-високи доходи – коментар на Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“.

„Съединението прави силата“, но както се вижда това остава само един надпис и добро пожелание. Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намерят решения. Имаме срок до октомври да транспонираме тази директива, да се намери формула, при която да се търси решение как да се актуализира минималната работна заплата“, коментира Кацарчев.

„Паралелно стоят и въпроси, свързани с пенсиионната реформа – преди няколко дни имаше второ изказване на МВФ, което акцентира върху пенсионната система. КТ „Подкрепа“ в момента разработва материали както за актуализирането на формулите за преизчисляване на пенсии, така и по отношение на обхвана на т.нар. осигурителна база„, допълни главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев в „България сутрин“.

По закон минималната работна заплата трябва да е 50 на 10 от средната. За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест, това което си говорихме още миналата година, тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Жизненият минимум също расте и минималната работна заплата не го достига. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлацияХората обедняват“, допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

По отношение цената на тока и търговските надценки, Атанас Кацарчев коментира: „Въпросът е къде стои моралът – до къде са допустими търговските надценки. Винаги може да заобиколиш закон и винаги можеш да намериш решение да спазваш закон, ако искаш. Липсва ли силна централна власт, е много по-голяма вероятността някой да се опитва да минава метър, товарейки хората и печелейки на техен гръб.“ Предстои приемане на бюджет за следващата година, но все още нямаме редовен кабинет, а според Атанас Кацарчев има два изхода – или ще се намери решение, или няма. „Ако не намерим решение, ние продължаваме да се клатим в дадена ситуация, което не е добре нито за икономиката, нито за хората. Тук големият въпрос е как политиците ще намерят себе си, ще преглътнат егото си и ще тръгнат да работят в името на България и народа“.

„Нямаме влошаване на условията на труд. Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори, е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Трябва да се търси някаква политика, а досега не съм чул нещо да се предлага в тази област“, изтъкна икономистът.

Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее – 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате“, добави той.

Цялото участие на Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“ може да гледате във видеото: