Пресцентър на СО

Кметът на Столичната община Васил Терзиев и синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективен трудов договор в сектор детско и училищно здравеопазване в София за 2024-2025 г. Минималните основни заплати на работещите в училищно и детско здравеопазване в столицата се вдигат с 450 лв. и стават 1890 лева. За лекар със специалност, който е директор на комплекс за детско хранене или детска ясла, стартовото месечно възнаграждение вече е 2200 лв.

Подписи под документа от КТ „Подкрепа“ поставиха – Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация „Подкрепа“ и Вихра Белева – зам. председател, а от КНСБ – д-р Пламен Радославов, зам. председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Антоанета Стоянова, председател на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София – град. На подписването присъства и зам.-кметът на София по „Финанси и здравеопазване“ на СО Иван Василев.

До договореностите се стигна след протест на 26 март пред сградата на Столичната община, организиран от двете медицински федерации, на който работещите в детските ясли и училищни кабинети медицински специалисти настояха за ръст на възнагражденията им, които изоставаха сериозно от предвидените в отрасловия КТД на национално равнище. Ден след протеста столичният кмет се ангажира с изпълнение на исканията, които да залегнат в новия колективен договор за системата на детското и училищното здравеопазване. Преговорите по него започнаха на 11 януари тази година.

Кметът на София Васил Терзиев обясни, че е много щастлив, че се е стигнало до настоящия момент. Направена е важната крачка да бъде решен дългогодишен проблем, свързан с достойното заплащане на хората в здравния сектор.

Председателят на Медицинска федерация “Подкрепа” Росица Палешникова благодари на кмета на София Васил Терзиев и на зам.-кмета Иван Василев за това, че са проявили голяма отговорност, сериозно отношение и партньорски дух. Разработен е колективен трудов договор със сериозно увеличение на заплатите на хората в детското и училищно здравеопазване, както и с огромни социални придобивки.

С подписването на новия КТД за първи път се приемат всички предложения на синдикатите за увеличение на основните възнаграждения по категории персонал, което включва възнаграждение и облекло.

Снимка: Пресцентър на СО