Много отдавна безопасността и здравето при работа беше съвсем в друг модел. Сега основният принцип е превенцията, т.е да направим нещата добри, така че да не се случват злополуки. Ако погледнем колко много предприятия има с такива опасности, ще видим, че имаме твърде малко инциденти в сравнение с възможното, което може да се случи. Усилията, които се полагат са неимоверни. И в този недостиг на пазара, и на финанси, все още се осигуряват добра безопасност и здраве при работа за работниците. Не очаквам обаче това да продължи дълго. Защото финансите на предприятия за БЗР намаляват.

Задължително е да има две системи за БЗР. Едната е националната – тя обхваща закони, правилници, наредби, инструкции. А другата е в предприятието – система за управление на риска, където също се създават вътрешни разпоредби, като всичко това трябва да се изпълнява. Но вече го няма училището за кадри. За да изградим следващото поколение хора, които могат да се занимават с безопасността и здравето при работа на всички предприятия успешно, на нас ще ни трябват години, а ние нямаме това време. 

С времето става още нещо, което е много страшно – формализирането на всички инструктажи и обучения. 

Различни поколения има на пазара на труда. Тяхното възприемане на това що е труд и как да се пазим, когато вършим работа, е различно. Много хора предпочетат да четат по интернет, вместо да участват пълноценно в обученията. За по-лесно и по-евтино има разрешение да се правят обучения и инструктажи онлайн – неприсъствено. На пръв поглед облекчаваме процеса, правим го по-достъпен и по-възможен, но от друга страна – занемаряваме това, което се случва и понякога резултатите могат да бъдат фатални. 

Личността на обучителя също е много важна. Учителите се изгубиха. 

Какво още каза Александър Загоров в студиото на „Твоят ден“, може да видите ТУК.

Източник: Нова Нюз