По този повод Комитетът на младежите на Международната конфедерация на профсъюзите /МКП/ призовава към решителни действия за повече демокрация на работното място, в обществото и в международните институции.

В световен мащаб, изминалите десетилетия на строги икономии и неуспешни макроикономически политики, диктувани основно от МВФ и Световната банка, доведоха до влошаване на състоянието на обществените услуги и системите за социална защита. Изключително високите нива на натрупаните дългове ограничават ресурсите, които биха могли да бъдат инвестирани в работни места, особено в сектори като полагането на грижи  за борба с климатичните промени. Това състояние сериозно засяга перспективите и благосъстоянието на младите хора. Младите хора по целия свят са изправени пред значителни предизвикателства, свързани основно с достъпа им до пазара на труда, както и с възможностите за кариерно развитие. Това са само някои от причините милиони млади хора да са безработни или да нямат подходящи възможности за обучение и развитие на уменията си. Същевременно, младите хора са свръх представени в неформалната икономика, работещи в секторите на търговията на дребно, хотелиерството и услугите – най-често на несигурни, нископлатени работни места, без социална защита. В същото време, много други икономически сектори са изправени пред сериозен недостиг на работна ръка, породен от ниски заплати и лоши условия на труд.

Пандемията също засегна сериозно пазара на труда – основно младите хора, жените, мигрантите – като същевременно ги изправи пред различни форми на  дискриминация. Според Международната организация на труда много млади хора, особено жени са напуснали пазара на труда, не се обучават, не работят и това създава значителни предизвикателства за тяхната дългосрочна реализация  на пазара на труда.

В контекста на множеството кризи, включително военни конфликти, климатични промени и продължаващо покачване на разходите за основни храни и енергия, младите хора губят доверие в демократичните системи, които сякаш не са в състояние да предотвратят или разрешат тези кризи.

Като млади синдикални представители в най-голямата демократична организация в света, членовете на Комитета на младежите на МКП  се ангажират да работят за създаване на условия за по-добро бъдеще за младите хора. Това означава:

-Провеждане на кампании за повече демокрация на работното място, така че всички млади работници, независимо от статуса си, да могат свободно да се присъединят към синдикална организация и да участват в  колективно договаряне.

– Изграждане на приобщаващи синдикални организации, които реално да отговарят и отразяват разнообразието на работната сила.

– Създаване на съюзи с други прогресивни движения, включително с млади активисти, борещи се с климатичните проблеми, защитници на правата на човека и други.

– Застъпничество за по-ефективен диалог между поколенията за оформяне на обща визия към многостранна система за устойчиво развитие, ориентирана към хората, както е посочено в Програмата на ООН до 2030 г.

Членовете на Комитета на младежите на МКП призовават за приемане на Новия социален договор на МКП. Той ще гарантира работни места, права, заплати, социална защита, равенство и приобщаване и ще предоставя пътната карта за борбата на младите работници за повече демокрация – на работното място, в обществото и в международните институции!