По никакъв начин не бива да сравняваме двете неща, те са абсолютно различни – държавното обществено осигуряване и „втория стълб“, както популярно се нарича. Те функционират на различни принципи. Единственото, което ги обединява е, че работят с пари на осигурените лица. От парите на осигурените лица в първия стълб се плащат пенсиите на текущите пенсионери сега и веднага, а другите се инвестират.

Тази система има един тежък порок, който съществува от самото начало и продължава да е наличен, макар и да беше поредуциран мъничко. Частните пенсионни фондове по закон удържат една входяща такса, която е огромна – беше 5%, сега мисля е 3.75%, понамалиха я. Огромна такса, срещу която не предоставят никаква услуга. Защото средствата се събират от НАП, разпределят се по партидите директно от НАП.  Ако идеята е с тази такса пенсионните фондове да си събират средствата, да ги разпределят, има логика. Но те не го правят. Тези пари са им подарък и те не са никак малко.

При изчисляване на доходността, частните пенсионни фондове имат право да не приспадат инфлацията.

Аз от дълги години настоявах за това, информацията, която получават хората, да изглежда така: От лявата страна – удържали са ми толкова пари, а отдясно – така  изглежда партидата. Но отказват да направят това, защото тогава много неща ще се виждат.

Законът не даде възможността всичките средства да бъдат получавани накуп, а само малките суми. Това пак беше в услуга на пенсионните фондове, защото разходите по изплащане на малки суми ежемесечно, могат да превишат самата сума, която се изплаща. Обаче, в обратния вариант – ако има натрупано сериозно количество средства, те не могат да бъдат изтеглени накуп.

Пенсиите ни не изостават толкова, колкото заплатите.

Всички глупости, които се случват в държавата, са резултат от това, че няма стабилно управление – бандите, разбойници, пожари. В такива случаи администрацията тресе на ниски обороти. Всички инициативи са невъзможни.

Ниската избирателна активност е изключително сериозен проблем.

Относно пенсиите, този разговор ще трябва да го започнем отново. Знам, че има някаква група, която работи, ще я видим докъде, защото ме е страх, че на тази група й е поставена задачата да предложи да се увеличи пенсионната възраст и тогава ще стане истински бой. Обещавам им го.

Но там има много неща, които трябва да се правят. Ето, ще ви дам един абсурден пример на пръв поглед. Човек, който се е осигурявал цял живот на минимален осигурителен доход – 40 години, ще получи пенсия на 65-годишна възраст, някаква минимална, макар че осигурителният му принос няма да е достатъчен за минималната пенсия. Човек, който 14 години и 11 месеца се осигурява на максимален осигурителен доход, ще има по-голям осигурителен принос от този човек, за когото досега говорехме, но той ще се пенсионира на 67 години с намалена пенсия. Това е абсурд. Такава е системата, по закон е позволено.

Вижте какво още каза Димитър Манолов в студиото на „Тази сутрин“ ТУК.

Източник: BTV