СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ, МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ,

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

 

През месец април 2024 г., непосредствено след изтичане срока на действие на Колективния трудов договор за отрасъл „Здравеопазване“, Медицинска федерация изрази ясно и категорично послание до министър-председателя, министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика, както и до председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание на Република България. В обръщението си към посочените адресати, ние недвусмислено посочихме, че процедурата по сключване на нов отраслов колективен трудов договор умишлено и целенасочено се саботира от работодателските организации в сектора.

Тогава ние припомнихме, че това поведение е в разрез с Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, както и че по същността си е нарушение на българското трудово законодателство, което ЗАДЪЛЖАВА работодателските организации да преговарят с организациите на работниците и служителите за сключване на колективен трудов договор.

С писмото си, ние призовахме всички компетентни институции и органи да обърнат нужното внимание на случващото се в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество за отрасъл „Здравеопазване“ и ги приканихме да положат нужните усилия за ефективно прилагане на закона и провеждане на процедура по преговори за сключване на нов Отраслов колективен трудов договор. За почти половин година, не бе направена нито една крачка в тази посока, напротив, в различни свои изяви, представители на работодателите в отрасъла само демонстрираха явното си намерение да бламират социалния диалог, с една единствена и неприемлива цел – заобикаляне и неприлагане на нормативното задължение да приведат размерите на трудовите възнаграждения на медицинските специалисти в съответствие с договорените в ОКТД МИНИМАЛНИ нива на основни заплати. Зад несекващите вопли срещу законодателството, министерството, системата, НЗОК и синдикатите, ясно прозира същинското намерение на работодателските организации – да запазят статуквото и да продължават да експлоатират труда на медицинските специалисти срещу подаяния, независимо от това какво се случва с българското здравеопазване и със здравето на българския народ! Към този момент намеренията им са успешни – няма ОКТД, следователно няма задължение за минимални нива на възнагражденията и те могат да разходват рекордно увеличените средства за здраве, без да държат сметка за най-важния ресурс в системата – човешкия ресурс от квалифицирани и опитни специалисти.

Българските лекари и медицински сестри не определят правилата на функциониране на здравната система, не вземат решенията за механизмите, по които се финансира здравеопазването у нас, не управляват бюджетите на лечебните заведения. Българските лекари и медицински сестри дават и спасяват човешки животи! Няма „обществени поръчки“ за човешкото здраве! То трябва да бъде над икономически и бизнес интереси, над политическите боричкания и популизма!

Въпреки ежегодно рекордното нарастване на средствата за здравеопазване у нас, ръст на заплатите в сектора липсва и те драстично и драматично изостават! Време е тези, които дават грижата, труда и живота си за здравето на всички нас да получат заслужено уважение и подкрепа! Техният труд трябва най-сетне да бъде оценен и заплатен подобаващо! Време е да се сложи край на този фарс и на това обидно и незаслужено пренебрежение!

И когато институциите безотговорно нехаят, не ни остава нищо друго освен да предприемем нужното, за да върнем ДОСТОЙНСТВОТО на медицинските специалисти, да отговорим на техните надежди и очаквания за справедливост и заслужена благодарност!

През април ние завършихме обръщението си към институциите с изречението „Търпението има граници!“. Днес, ние казваме, че тези границите са категорично преминати!

 

ДЕКЛАРИРАМЕ, че Медицинска федерация „Подкрепа“ започва подготовка за провеждане на национални протести и за организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията, като ще синхронизираме действията си с колегите от други синдикални организации, за да покажем заедно, че всички кредити на търпение са изчерпани и че без специалисти здравеопазване не съществува, не съществува и Държава!

 

Росица Палешникова – председател на Медицинска федерация „Подкрепа“