Виновни са тези, които написаха плана /по ПВУ/ в този вид. Някаква група граждани, чиято собствена политическа тежест, не може да хване електронна везна, която мери теглото на атома, получиха възможността да напишат едно нещо, от което зависят съдбините на България сега и за години напред. Написаха идиотски план. Този план е пълен с глупости. Първо, той не може да бъде изпълнен. Второ, ако бъде изпълнен така, както е записан, ние ще загубим в пъти повече, отколкото ще получим по него.

Със сигурност може да предоговорим нещо, стига да има кой да го направи.

Това упражнение, вече съм сигурен, беше направено нарочно, за да стане набързо, да бъдат заблудени хора да има димна завеса около всичко, което се случва, с единствената  идея едни пари да бъдат взети и нищо чудно на тези, които искат да вземат тези пари, да им се върти идеята да досъсипят енергетиката.

Разказът, който на нас ни беше съобщен, не съдържаше в себе си никаква друга възможност, освен тези пари да отидат в „Мини Марица-изток“. Народните представители говореха помежду си, че бюджетът за следващата година такъв, какъвто трябва да бъде по закон, за да бъдат посрещнати всички плащания, записани в различни закони, при капиталова програма 0 лв. е с 9% дефицит. И вероятно това намерение, което прозира е тези пари по това ПВУ малко да редуцират този дефицит. Даже в един от тези разговори там /в НС/, аз бях публика в този разговор, защото те говореха помежду си, единият вика „каква Еврозона“, другият вика, „абе за каква Еврозона говориме, те ще ни изгонят от ЕС с този дефицит.“ Та нищо чудно цялото това упражнение да е в името на тази цел. За мен то е вредно и беше направено, по не най-добрия начин, особено в частта, в която по някакъв начин ние бяхме включени да участваме. Защото предишния ден имахме Браншов съвет, свикан от министъра на енергетиката, без дневен ред, не знаехме за какво сме събрани там. Там много внимателно тези теми бяха маркирани, но съвсем под чертата и по допирателната, без никаква конкретика. Там говорехме за други неща.

В ПВУ е записано и изваждането на „Булгартрансгаз“ и на ЕСО от енергийния холдинг. Когато ЕСО и „Булгартрансгаз“ са в БЕХ и когато БЕХ предприема мерки за покриване на дефицитите на ТЕЦ 2 – това може да се случи. Когато обаче извадим тези две предприятия, в БЕХ тези средства ги няма, остава един „Козлодуй“, който не може да се справи. Те са записали в техния план, че ще ги извадят тези дружества. Целта не е приватизация, целта е те да бъдат извадени, за да не може техният паричен ресурс да подпомогне ТЕЦ 2.

ТЕЦ 2 не е в лошо финансово състояние, защото той работи добре през лятото, но никой не знае как ще работи през зимата и второ – ТЕЦ-ът праща ток и в Украйна, която има проблем с тока. Така че ТЕЦ-ът има какво да прави. Но истината е, че ТЕЦ-ът продължава да плаща „данък пържен вятър“, т.нар. емисии, за да угоди на една група хора, които от тази работа правят пари“.

Очаква се рязко да скочи цената на вносния токкогато станем зависими от него. 

Хора отидете и непременно гласувайте!

Вижте какво още каза президентът на КТ „Подкрепа“ в студиото на предаването „Денят ON AIR“ ТУК.

Източник: Bulgaria ON AIR