Според проучване на платфорамата Work Talent една четвърт от българите смятат 3000 лева за оптимална месечна заплата, а 38% от хората посочват 4000 хиляди като доход, който ги удовлетворява.

Аз искам това да е така /очакванията на работещите за техните заплати да съвпадат с реалността/, но то не е. – коментира Димитър Манолов в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ. Защото в България произвеждаме това, което произвеждаме и то дава толкова, колкото дава. Друг е въпросът защо е така. Друг е въпросът защо ние не използваме достъпните ни европийски фондове. Защо не си оправяме енергетиката през Европейския модернизационен фонд. И въобще – отношението ни към европейските фондове и как ги разходваме. Но това е един по-голям и философски разговор. 

Статистиката с нейния инструментариум не може да ни каже цялата истина. От една страна, тя няма как да хване това, което се доплаща нерегламентирано. От друга – тя не може да хване някои неща, които се отчитат като заплати, без да са. Преди време излязоха данни за хора, които отчитат месечно, че получават 3-4 милиона лева заплата. Всъщност, това са друг тип доходи, които се отчитат като заплати, защото заплатата над 3500 лв. няма осигурителни вноски. И тези 3-4 милиона лева, които няколко човека получават, отчетени като заплати, без да са, статистиката ги мери като заплати, защото няма какво друго да направи. И всичко в тази история е ужасно криво. И ние сме водили с работодателите разговори, той ще започне и днес в НСТС, за минималната работна заплата – там, където никога няма да се разберем. Но това какво значи средна работна заплата, е много важен въпрос, най-малко заради тези две крайности, които ви споменах току-що.

Спомняме си как беше въведен този механизъм /за МРЗ/ набързичко в рамките на едно политическо наддаване. Механизъм, който не харесваме и ние, и работодателите. Той търпи доста критики и от двете страни – макар и в диаметрално противоположни позиции. Според нас това трябва да е най-малко, колкото пише там, според работодателите – това е ужасно много.

От този дебат не може да произтече някакъв практически резултат, защото в закона пише така. Обаче в закона също така пише, че за да има такъв размер на МРЗ правителството трябва да издаде постановление. В следващия закон обаче пише, че правителството преди да издаде постановление по тази тема, трябва да ни събере нас – синдикати и работодатели, в НСТС, да си кажем какво мислим. И единственият практически смисъл от цялата тази работа ще бъде всеки да си каже какво мисли по темата, но нищо не може да се промени. Ще се отправят политически сигнали, но по същество там нищо не може да бъде променено. Нека да не се заблуждаваме.

Цялото участие може да видите ТУК.

Източник: БТВ