Наблюдаваме, особено в България, нарастване на подоходните неравенства – много малка група хора получават многото пари, а останалите получават много по-малко. Това трябва да алармира държавата, че трябва да се предприемат съответните мерки и по някакъв начин да се намери някакъв баланс.

Статистиката сочи, че половината домакинства в държавата са под линията на бедност. Имаме 1/3 от домакинствата, които са добре – не са подложени на стреса дали да си купят лекарства или дрехи, дали да си сменят мебелите, дали да си купят нова пералня, ако тя се развали и т.н. 

Следващата година ще бъде една много тежка година, предвид това, че геополитическите процеси, които текат от КОВИД насам, показват една рецесия. Виждаме какво се случва в германската икономика, нещата вървят надолу, част от фирмите, които са доставчици и са свързани с тези вериги на доставки започват да търпят загуби, или директно затварят. На фона на това нещо, ние очакваме стратегически някакви политики от страна на държавата, която да покаже и отраслите, които ще дърпат икономиката и начина, по който това ще се случва, което означава разговор бизнес-държава. Ние, като синдикат, държим да защитим правата на работниците и това е най-важното за нас. Работникът трябва да се чувства нормален, отивайки на работа и да знае, че няма притеснение за това дали да си купи хляб или да не си купи хляб днес.

Ние настояваме да има прогресивно облагане и жизненият минимум да стане необлагаем. Това са 10%, което не е малка сума за всеки един, който получава ниска заплата.

Вижте какво още каза пред БТВ Атанас Кацарчев ТУК.

Източник: БТВ