Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, относно обявения от „Булгаргаз“ търг:

„Този тип търгове работят обратно на нормалната пазарна логика, която казва, че когато се обяви такъв, има страшно много хора, които искат да продадат нещо, и ти ще си купиш от този, който предлага най-добри условия. Тук има ограничен кръг предлагащи, които търсят за себе си най-добрите условия. Следователно, ще трябва при търг да си купим най-скъпия газ в условията на дефицит. Друг вариант е политически неизгоден. Най-големият потребител на руски газ е Украйна.“, коментира Манолов в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Мен ме притеснява нещо, за което твърде малко се говори – договорът с „Газпром“, който е при условие „вземи или плати“. Това условие е измислено от холандците, които са открили природния газ години преди руснаците. Въвели са изискване, за да има стабилност на производство, доставки и т.н. Което си заръчал, го плащаш, без значение дали го ползваш. Сега, като не ползваме газа, но имаме договор  с тях, нямам идея дали няма да платим и това, което не сме ползвали. Тогава вече започва да става страшно.“, допълни още той.

„Русия не е ненадежден партньор, тя е била надежден партньор десетки години. Политиката започна да управлява икономиката, очевидно е, че идеята е да Русия да бъде избутана от този пазар. Как ще стане това, не знам.“

„Едно правителство няма възможността да направи кой знае колко в доходите, особено пък едно служебно правителство. Това, което може да направи всяко едно правителство, включително и служебното, е да спести на хората разходи, които те не могат да направят. Сега сме в тази криза, свързана с енергетиката, говорим за газ, но за България е много важно какво става с тока. Въглищната енергетиката се държи така, като че ли ние отиваме да я закриваме. В „Мини Марица-изток“ не се правят никакви инвестиции, те работят на косъм. Това непременно трябва да бъде прекратено. Във възможностите е на всяко едно правителство, включително и служебното. Подходът към тази тема трябва да се смени, най-малкото заради тази криза, която сега в завлядяла цяла Европа. Ликвидираме ли въглищната ни енергетика, оставаме без 40% от това, което произвеждаме. Това че ние произвеждаме повече ток отколкото потребяваме, очивидно не се харесва накому. Ако ние сами не намерим себе си и сила да се съпротивляваме на това, сме чао.“, коментира Димитър Манолов.

Цялото участие на Димитър Манолов в „Здравей, България“ може да гледате ТУК.

Източник: NOVA