На 23 ноември 2023 г., в зала „София Гранд“ на х-л „Маринела“, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов откри тридневната международна конференция на тема „Приоритети на Европейския социален диалог – готови за Изкуствения Интелект: светът на труда и настъпващите радикални промени“.

„Този семинар със сигурност ще повдигне много въпроси. На Конгреса на КТ „Подкрепа“, който се проведе по-рано тази година, аз експонирах едно устройство – първия модел преносим компютър, който е бил произведен някъде през 80-те години. Той тежи не повече от 10 кг., достатъчно голям и който е 4000 пъти по-слаб от компютъра, който в момента нося в джоба си. Казвам всичко това, защото аз в себе си съм убеден, че техническото развитие няма как да изпревари човека. Не съм съгласен нещото, което се постига с помощта на техника, да се нарича интелект. Интелект има само човекът.“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

 

„Една голяма опасност на изкуствения интелект е, че прибързано повечето хора си мислят, че знаят какво е това и как то ще промени живота и битието им. Изкуственият интелект вече е навсякъде около нас. Изкуственият интелект (ИИ) неминуемо ще окаже силно въздействие върху всички отрасли на всички икономики по света – от здравеопазване, през селско стопанство и тежка индрустрия. Тук сме представители на синдикати и ние трябва да се научим как да се справяме и как да работим с него, гарантирайки че правата и интересети продължават не само да се спазват, но и да се развиват. Сред амбициозните задачи, които сме си поставили на нашия форум, е да дебатираме това какво отражение ИИ ще има върху работещите, върху условията на труд, включително и здравословните такива, може ли ИИ да играе ролята на включващ инструмент? Как виждаме бъдещето на социалния диалог, когато ИИ ще бъде все по-широко застъпен и смятаме ли, че сме готови да приемем ИИ да е все по-широко застъпен във взимането на решения, като например наемане на работа или уволняване? За нас синдикатите поставянето на работника, на човека, в центъра при използването на ИИ, е безалтернативно – чрез повече прозрачност, повече сигурност, повече справедливост в системите, които използват ИИ“, това заяви във встъпителното си слово международният секретар на КТ „Подкрепа“ Веселин Митов при откриването на международния форум.

Приветствия и ключови послания към участниците и гостите на форума поднесоха Люк Ван ден Бранде, президент на EZA,  Йорг Тагер, ръководител на отдел „Социален диалог“, ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“, Европейска комисия. Видео обръщение направи и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Във форума участват над 100 делегати. Европейският работнически център /EZA/ е официален партньор на Европейската комисия, работещ под егидата на ЕНП и обединяващ близо 80 синдикати, центрове, институти, НПО, изповядващи социално-християнски ценности от 30 европейски страни. КТ “Подкрепа“ е единственият пълноправен член на EZA от България още от 2010 г.

Повече информация за събитието и програма може да видите ТУК.