Ръководството на Федерация транспортни работници „Подкрепа“ и Синдикалните ръководства на „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД към КТ „Подкрепа“ взеха решение за провеждане на протестни действия на 18 май 2022 г. от 8:00 ч. Това се случи днес /10 май/ на проведено в Централата на КТ „Подкрепа“ заседание.

„Всички онези работещи в четирите дружества, които не са на работа, ще бъдат призовани да дойдат и да протестират, за да постигнем целите си, както и да се провокира една бъдеща среща с министър-председателя и с министъра на финансите с ясната цел да се дофинансират дружествата“, заяви Иван Кирилов, председател на ФТР „Подкрепа“. Той подчерта, че пандемията от Covid-19 e довела до сериозен спад в потреблението на градския танспорт. Настъпилата енергийна краза, както и драстичното увеличение в цените на електроносителите, почти са довели дружествата до финансов колапс. „Тези две неща направиха така, че градският транспорт от добре функциониращ през 2019 г., с възход в приходите и търсене на ускорени разписания, стигна до там, че няма средства да си плати тока, горивото, природния газ, резервните части а вече, очевидно, и заплатите на персонала.“, допълни още председателят на ФТР „Подкрепа“.

„В момента започваме да изолираме доста автобуси, да не се използват за гражданите, предвид това че няма пари за части. Очертава се, ако държавата не ни подпомогне, съкращаване на коли по линии, съкращаване на персонал. Как ще се чувстват гражданите, ако се возят в техника, която не се поддържа достатъчно добре? Самите водачи вече изразяват недоволство, рискувайки по този начин да возят граждани, защото ако стане нещо, отговорността ще падне върху водача на дадения автобус.“, заяви Йордан Младенов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен автотранспорт“.

Според Георги Панайотов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен електротранспорт“ правителството не обръща внимание на проблемите свързани с градския транспорт, които не се ограничават само до четирите дружества в София.  „Такава е ситуацията в Бургас, Варна, Русе и други градове. Ако правителството и парламентът не ни обърнат внимание, ние тръгваме, ние сме „Подкрепа“. заяви Панайотов.