Кои са важните теми за хората и как да ги направим приоритет? Влияе ли политическата нестабилност на скоростта, с която се решават? Накъде се движи страната и какво се случва с бизнеса, икономиката и пазара на труда? Има ли риск от допълнително забавяне на пълноправното ни влизане в Шенген и еврозоната?

Дискусия с Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“, Васил Велев – предс. на АИКБ, Добромир Иванов – изп. директор на BESCO, проф. Миглена Темелкова – предс. на Съвета на ректорите на висшите училища, проф. Виктор Йоцов – икономист от БАН

В един от секторите, в които ние работим – бюджетният, и особено държавното управление, несигурността е номер едно, защото никой не знае какво се случва. Освен това, текучеството на началниците няма как да не се отрази на средата, заяви в студиото на Референдум Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Нищо няма да се промени, ако сега се проведат изборите – дали са безсрочни, или не. Особено това, което ни се случва последните няколко години – няма причини за оптимизъм, допълни още той.

„Няма как да не си спомням как е изглеждало Народното събрание преди 30-тина години и сравнявайко го със сегашното – разликата е потресаваща. Абсолютно случайни хора – човек, който започва изречение без да знае то как ще свърши, хора, които четат от друг написани текстове. Това е абсурд. Опитайте някой път – извадете на случаен принцип 1 час от 97-ма година Народното събрание и един час от днес и ги съпоставате. Това ще ви опише цялата картина.“, заяви Манолов.

В момента тристранният диалог не съществува, не работи, индустриалните отношения са в най-ниската си точка от времето, в което аз се занимавам с това. Водим двустранни разговори със синдикатите„, коментира Васил Велев, председател на АИКБ. „Произвеждаме продукция, която друг трябва да произведе. Дори това, с което е момента се занимаваме двата синдиката и четирите работодателски организации – сами търсим решение на проблема как да бъде транспонирана директивата за доходите, което не е наша работа. Може би тук е моментът да кажа – в МТСП много рядко попада човек, който да разбира и от труд и от социална политика. В момента сме в някакво безвремие.„, допълни президентът на КТ „Подкрепа“.

„Ще си останем същите, еврото няма как да те направи по-богат. Ние много искаме да се събудим богати, но това не става така. Тези неща не стават с магическа пръчка и този разговор също е разхвърлян. Ако той беше воден навреме и по правилния начин, сега щяхме да сме на друго място. Освен това е твърде възможно решението да бъде политическо, както решението за приемането ни в ЕС“, коментира Димитър Манолов темата за приемането на еврото в България.

Цялото участие на Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в „Референдум“ по БНТ, може да гледате ТУК.