Няма значение какво е депутатската заплата, ако депутатите изпълняват добре функцията си, заяви в предаването „Тази сутрин“ Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“. „Ако живеем добре, ще имаме добра производителност на труда на депутатите. Ако повишават доходите, има начин да се измери тяхната работа.“, добави още тя.

Според КТ „Подкрепа“ минималната работна заплата би следвало да бъде обвързана със средната. „Популистко е да има искания всеки път депутатската заплата да бъде 1000 лв. Няма как да очакваме, че някой ще застане начело на държавата и ще получава ниско възнаграждение. Не мисля, че е сериозно да очакваме, че депутатите биха вземали 1000 лв. и ще останат независими.“

Има лична инфлация, която е много по-висока за хората с най-ниски доходи, защото те потребяват стоки и услуги, които са с най-увеличени цени, като хранителните продукти и битовите сметки. Отчетената инфлация е доста притеснителна – над 9%, а минималната работна заплата се очаква да бъде увеличена с по-малко от този процент. В тази връзка настаяваме тя да бъде обвързана със средната заплата, като санитарният минимум да бъде 50% от средната работна заплата.

Цялото участие на Кремена Атанасова може да гледате ТУК.

Източник: „Тази сутрин“, bTV