„Ние не търсим затишие или моментни решения, това са много ясни посоки, защото в момента бъркотията и в Европа не е малка – цените скочиха, объркаха се връзките между производители и консуматори, някои поражения върху енергетиката и индустрията, върху битовите потребители. Всеки усети трудността на ситуацията и заради това няма да има лесни решения дори в Европа“, коментира Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

„При нас всички твърдят, че нещата са закъснели, но от друга гледна точка ние сме опазили нещата, които са ни важнистабилността на енергетиката, не е застрашена националната сигурност, хората не са ощетени, няма заплаха над работните места. Заплахата е в бъдеще. По  тази причина действията ни не са за момента, ние търсим бъдеще. Когато видим, че се обръща недостатъчно внимание за бъдещето на един основополагащ отрасъл, тогава трябва да се вземат мерки.“, допълни още той.

„Сигурен съм, че моите колеги четат много, знаят много и знаят какви промени ги чакат. Въглищната енергетика не може да остане в този вид, винаги има промени, има оптимизиране. В случая с въглищата, въглеродните емисии, които се плащат, е тежестта, която все повече става непосилна. С решения, уж взети на пазарен принцип, цените на квотите на въглеродните емисии се уселичават и това ни съсипва като индустрия. Специално тази в Марица-изток е много жизнена. Там цената на електроенергията, която се произвежда, е висока, но себестойността е ниска предвид квотите. Т.е. на пръв поглед има бъдеще, но като се вгледаме внимателно има натиск върху затваряне на мощности, които са  организирани върху енергоресусра местни въглища.“

Няма ангажимент, който да не може да не бъде предоговарян и предоговорен. Имаме ли достатъчно ясна позиция, а това беше смисълът на вчерашния ден, тази ясна позиция ще трябва да се защитава от всички държавни иснтитуции, от органите и от синдикатите на европейско ниво. Ние вече направихме голяма стъпка, Европейските синдикати настояваха за много бърз преход, според тях са осигурени пари за справедливостта му, но ние им доказахе, че в България не е така. И в други европейски страни го докаха. Европейският натиск вече не е толкова голям за промяната на тази енергетика и от тази гледна точка ние сме много доволни.“, коментира Александър Загоров във връзка с поетите от България ангажименти.

„Не можехме да разчитаме на отделни срещи, затова поискахме да има среща с парламентарно представените групи, Министерския съвет с министър-председателя, синдикалните организации и хора от протеста. Изключително добро събиране, за да разберем кой кой е, кой какво иска, кой какво може и накрая се подписа споразумение. Някои го подписаха, други не. Защо? Защото шестте точки не обвързват всички искания на всички хора – различните предприятия имат различни проблеми. Хората от протеста също трябва да са съгласни, това беше смисълът на изчакването, колегите отидоха директно на барикадите с текстовете, за да ги обсъдят там и да вземат съответно своите решения. Една точка не намери място – ние предложихме да има проект на закон за енергийния преход, когато има ясен план, защото ние искаме ясен план за енергийния преход, а след това ще искаме такъв и за цялата зелена сделка, когато имаме това, някои неща трябва да има закон.“, допълни Загоров.

„Ние няма как да се борим за членски внос или членска маса. Абсолютната доброволност и регламентът всеки да си плаща членския внос, позволяват да има това нещо, което наричаме синдикати. Синдикатите вчера доказаха, че нито са бъз зъби, нито са неразумни.„, заяви конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.

Цялото участие в „Денят започва“ поже да гледате ТУК.