Днес, 15 октомври, 2021 г., представители на КТ „Подкрепа“ посрещнаха с протест изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който е на посещение в България по повод конференцията „Зелен преход – решения и предизвикателства за България“. Тя се провежда в „Интер Експо Център“ и на нея ще присъстват президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, премиерът Стефан Янев, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и други.

Протестиращите носеха със себе си свещи, които символизират бъдещето на страната ни, ако затворим комплекса „Марица-изток“ без наличието на справедливи преходни стратегии и перспектива за работещите в сектора. Франс Тимерманс разговаря с представителите на КТ ‚Подкрепа“, които го посрещнаха с думите „Г-н Тимерманс, това е светлото бъдеще, което ни очаква. Вие обещахте, че никой няма да остане зад борда!“.

„Вие имате много по-светло бъдеще от това в мините. Поради тази причина имаме „Фонд за справедлив преход“ с милиарди средства, които да инвестираме в сектора.“, заяви пред протестиращите Франс Тимерманс. От КТ „Подкрепа“ попитаха заместник-председателя на ЕК какви алтернативи за енергийни източници и заетост предлага. Основното обещание на ЕК е, че никой няма да бъде оставен зад борда. Как ще се случи това обаче, не е ясно. Щели да дойдат инвеститори. Ние ги чакаме от няколко десетилетия и все не идват. Или идват такива, че работещите там, не могат да покрият базовите си нужди. Откъде ще взимаме енергия, като имаме предвид, че през последните дни топлоелектрическите ни централи произвеждат 70% от енергията в страната? Соларните инсталации и ветрогенераторите дават едва 3%, защото няма слънце и няма вятър.

От КТ „Подкрепа“ напомниха, че IndustriAll European Trade Union, машиностроители и металоработници, работници в химическия, енергийния, минния, текстилния, лека промишленост и обувния сектор и свързаните с тях индустрии и дейности, подкрепи протеста на българските миньори и енергетици за запазване комплекса „Марица-изток“. „Искам да го кажа много ясно – мисля, че трябва да изисквате да няма спиране на въглищата, без постепенното въвеждане на нови индустрии, на нови енергии и, разбира се, нови работни места. Вашето правителство, както и Европа, трябва да ви подкрепят. И ние ще ви подкрепим в борбата ви за добро бъдеще, за инвестиции в България и за добра и достойна работа в бъдеще.“, заяви подкрепата си Майкъл Василидис, президент на industriAll Europe.

На протеста на 13 октомври 2021 г. присъства делегация на полския синдикат „Солидарност“, начело с вицепрезидента Йежи Яворски. „Зелената сделка, предлагана от старите богати европейски държави, днес, в настоящата ситуация, представлява за нашите държави едно убийство. И сега ви казвам – борете се не само тук, борете се на европейско ниво, пред европейските институции, ние няма да ви оставим.“, заяви Яворски в свое изказване пред протестиращите.

В писмо Европейската федерация на работещите в обществените услуги /EPSU/ демонстрира своята солидарност с протестиращите миньори и енергетици. „Изразяваме подкрепата си за българските работници, които се страхуват за работата си и за своите общности. Протестът на миньорите и други работници в защита на бъдещето на комплекса „Марица-Изток“ беше сигнал за липсата на съгласувана стратегия за справедлив преход за страната. Затварянето на въглищни мини и електроцентрали с въглища сега ще има катастрофално въздействие върху икономиката. Протестът може да бъде сигнал за правителството, както и за Европейската комисия, че не можем да разработим Зелена сделка без работниците, без да приеме сериозно опасенията ни и без финансиране за справедливи преходни решения.“, се казва в обръщението на Ян Вилем Гудриан, генерален секретар на EPSU.