На 12 октомври се проведе VI Извънреден световен конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите, председателстван от президента на МКП Акико Гоно. Като единствен кандидат, номиниран за поста, Люк Триангъл беше утвърден чрез акламация. Той е изпълняващ длъжността генерален секретар на организацията от май 2023 г.

„За мен е чест и удоволствие, че получих всеобщото доверие на членовете на МКП и очаквам с нетърпение да ръководя организацията през следващите години“, заяви той веднага след избора. „Никога в историята не е било по-важно да имаме силна, обединена, представителна и глобална организация за работещите по света.“

Люк Триангъл каза още, че изработването на Нов социален договор за постигане на справедлив и устойчив свят ще продължи да бъде основната мисия на МКП.

„Във всеки регион има въоръжени конфликти, демокрацията и правата са застрашени, икономическото неравенство оставя стотици милиони хора с едва достатъчно средства, а взаимосвързаните предизвикателства, включително изменението на климата, изискват съгласувани действия с хората, поставени в сърцето на решения“, добави той.

Освен това, бяха приети и промени в Конституцията на МКП за укрепване на изборните процедури. Следващото заседание на Генералния съвет на организацията ще се проведе в Брюксел на 12-14 декември 2023 г.