На 18.05.2022 г. Федерация на транспортните работници „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в България ще проведат протест и шествие за начало на диалог и с искания за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

От 8.00 до 9.30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протест на следните локации:

  • Пл. „Лъвов мост“ – кръгово кръстовище;
  • Пл. „Сточна гара“ – кръгово кръстовище;
  • Кръстовище „Петте кьошета“.

Протестът ще продължи с шествие, което ще започне от сборните пунктове в 9.30 ч. със следните маршрути:

  • От пл. „Лъвов мост“, бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите;
  • От пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Министерство на финансите;
  • От кръстовището на „Петте кьошета“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите.

Шествието ще продължи с протест от 10.00 ч. пред Министерство на финансите.

От 10.30 ч. шествието на протестиращите ще продължи към Министерския съвет /от МФ, ул. „Г. С. Раковски“, бул. бул. „Цар Освободител“ до МС/, където от 11.00 до 13.00 ч. ще проведат протестен митинг.

 

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Общините са кръвоносната система на държавата по места, като реализират държавните политики на терен. Те са тези, които се грижат за града, в който живеем – за транспорта, социалните услуги и патронажната грижа за най-уязвимите групи на обществото, граждански права, екология.

Стачката ще премине под надслов „НЕ на унизителнo ниските заплати!