Енергийната система не би могла да издържи в някои части на страната, ако потребителите се откажат от парното заради скъпите цени и минат на ток.

„София е предвидена за топлофикация. Ако изведнъж натоварим електроенергийната система, това няма да издържи. В това са категорични колегите“. Това предупреди председателят на миньорската федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов. Режим на тока обаче няма да се наложи. „Електроенергия ние имаме. Няма да е проблем. Проблем е на преносната система и на жилищните сгради, че така са направени и не биха могли да издържат на натоварването. Електроразпределителните дружества трябва да намерят решението на това как преносната система да издържи.“

„Не изпълнихме изискванията на ЕС и българските граждани в момента са на регулирания пазар, което помага да не им се увеличава цената на електроенергията“, допълни Топалов

Липсата на енергийни суровини и растящата цена на енергоизточниците отново поставят на дневен ред проблемът със сигурността на електроенергийната система на страната. В „Марица-изток“ зрее социално напрежение, предупреди Топалов.

„Съгласно Плана за възстановяване е поет ангажимент, че трябва да се намалят с 40% емисиите от изкопаемите горива спрямо 2019 г.  Забележете, че в Парижкото споразумение е спрямо 1990-та година – ангажимент, който нямаме проблем да изпълним, но 40% спрямо 2019 г. не знам как би могло да се случи.

В „Марица Изток“ са притеснени, че изпълнението на ангажимента за намаляване може да означава затваряне на комплекса.

„Искаме мораториум върху цената на емисиите, докато продължава кризата. В момента е около 85-90 евро. Ако Брюксел приеме временно те да не се плащат или, бихме могли дори да намалим цената на тока“.

Цената на въглищата в 1 мегават ток е 30 лв. Добавя се производственият разход на централата – около 40% и става 42-45 лв. себестойност на мегават. След това идват и цените на емисиите, за да се получи 240-250 лв. за мегават. Следват цените за пренос и др, обясни той.

Цената на въглищата у нас е 5 пъти под борсовата, но никой не иска да я увеличи, защото не се смята, че въгледобивът има бъдеще.

„Истината е, че има бъдеще. Няма друга алтернатива в момента, която да компенсира на тези цени. Затова ще трябва да се увеличи и цената на въглищата, за да може да гарантира и инвестиции във въгледобива. Искаме на въгледобива да се погледне не като нещо, което си отива“.

„Да не се пипа комплексът „Марица-Изток“, докато я няма алтернативата“, настояват от КТ „Подкрепа“.

Източник: БНР, интервю на Мария Костова