Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи анализ на образователната система и заявява, че българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година.

Българските учители са в готовност за учебна година в нормална учебна среда, за минимизиране пагубните влияния на обучението в електронната среда и вредите върху физическото и психическо здраве на нашите деца и ученици.

Синдикатът ще отстоява с всички законови възможности средства, да се работи възможно най–много в присъствена форма на обучение и при евентуална необходимост от тестване на ученици за Ковид-19, то процесът бъде изнесен извън образователните институции. За съжаление министерство на здравеопазването, начело с министър Меджидиев нехае и създава огромен хаос в образователните институции, с некомпетентните си заповеди. Продължава рекетът към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на горецитирания министър потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикат „Образование“ ще поиска неговата оставка.

МОН въвежда Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която за момента е твърде несъвършена и Синдикат „Образование“, заедно с МОН,  отправят апел към българските родители да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронният дневник. Припомняме, че от тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца. Електронният дневник на НЕИСПУО, трудно функционира, и генерира грешно много от изискуемите документи. Сроковете за въвеждане на информация в модулите на системата, няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно, от месеци работят по тази система.

МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се пробира и при ефективно действие, да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Пенов изясни, кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото!

По отношение на кадровата обезпеченост, нещата са много динамични и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители – пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия.

Въпреки тези трудности, образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Синдикат „Образование“ приветства решението на министър Пенов да не атакува решението на съда за стопиране на директорските конкурси, поради лошата наредба, приета без мандата на учителските синдикати и заявява, че новата наредба трябва да се формира с участието на социалните партньори и задължително с техни представители в комисиите за избор на директори.