Какво е бъдещето на въглищните електроцентрали у нас?

Коментар на Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“ в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS

За мантрата „скъпият ток на тецовете – самият ток не е скъп, той е натоварен с едни цени за емисии, и то твърде много, поради което никакви пари от тези, дадени за емисии, не остават в ТЕЦ-овете или в мините. Те просто преминават през тези предприятия. И когато се използва такъв ток, а всички ние потребители използваме такъв ток, някой друг взима парите. И ние казваме „скъпият ток на българските въглещни електроцентрали“. Това е една неточност., заяви Александър Загоров.

Европейската равносметка от Зелената сделка е, че прекалихме – ако ние сме толкова зелени, а другият свят извън Европа не е, ние просто правим едни прекомерни разходи и нашата конкурентоспособност и бъдеще са застрашени. Затова ще има една ревизия, независимо от българските заявки на някои политици, допълни още Загоров.

Счита се, че ще има механизъм, при който когато цените на емисииите са твърде високи, ще прави компенсации на тези производители, а когато емисиите са с твърде ниски цени, те ще трябва да додават, така да се каже. Нещата са все още неясни, но има справедливост в това. Нашето искане беше да има орган за регулиране цените на емисиите, подобно на регулацията при цената на електроенергията, но явно няма да стане по начин, коментира конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“.

Надявам се българските политици да покажат, че наистина има справедливост. Ние не се борим ние да сме живи, а другите да не са, напротив – въглищата имат своето място в енергетиката, дори на Европа. Тези въглища не са внос от Индонезия или някъде другаде, те са тук в България, коментира Загоров.

Цялото участие на Александър Загоров в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS може да гледате ТУК.