От 8 до 10 февруари 2011 г. в Зала 3 на НДК ще се проведе VIII-ми КОНГРЕС на Конфедерация на труда „Подкрепа“. КОНГРЕСЪТ е върховен орган на Конфедерацията, който се свиква веднъж на четири години. В него ще участват 800 делегати от цялата страна – представители на регионалните и браншови структури на синдиката.
КОНГРЕСЪТ ще бъде открит на 8 февруари 2011 г. от 9.00 ч. с встъпително слово на президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, след което ще бъдат представени официалните гости. Поканени да поднесат своите приветствия и поздравления пред делегатите на VIII-ия КОНГРЕС са: г-н Георги Първанов – президент на Р България; г-н Бойко Борисов – министър-председател; г-жа Цецка Цачева председател на Народното събрание; г-жа Йорданка Фандъкова кмет на София; г-н Тотю Младенов министър на труда и социалната политика; г-н Цветан Цветанов министър на вътрешните работи; г-н Пламен Димитров президент на КНСБ, лидерите на национално представителните работодателски организации; г-н Драгомир Стойнев председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика; председателите на парламентарно представените политически партии и парламентарните комисии, общественици и интелектуалци.
В работата на VIII-ия КОНГРЕС на КТ Подкрепа ще вземат участие и над 30 чуждестранни гости от 20 страни, сред които са: Яап Виенен, зам.-генерален секретар на МКП вторият човек в световната синдикална йеархия; Жозеф Ниемец от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) най-издигнатият лидер от Източна Европа от полската „Солидарност“, който през месец май 2011 г. в Атина предстои да бъде избран за зам.-генерален секретар на ЕКП; Йоргос Дасис президент на Групата на работещите в Европейския икономически и социален съвет в Брюксел; Бернар Ноел генерален секретар на белгийските либерални синдикати; президентът на най-големия турски синдикат „Хакиш“; вицепрезидентите на канадските синдикати FTQ, на румънския „Картел Алфа“, на гръцкия GSEE и на унгарската „Лига“, както и синдикални лидери на високо равнище от Франция, Италия, Полша, Китай, Русия, Унгария, Гърция, Малта, Испания, Румъния, Кипър, Македония, Азербайджан и др.
За първи път в България и в страна от Източна Европа ще гостува толкова висок ранг синдикален лидер от бразилския синдикат СUТ – това е организацията на бившия президент Лула да Силва и на настоящия президент Дилма Русев.
През втория ден от работата си КОНГРЕСЪТ ще приеме Устав, ще утвърди общата Програма на Конфедерацията за следващите четири години, ще вземе решения по всички въпроси, засягащи цялостната й дейност.
През третия ден от работата си КОНГРЕСЪТ ще избере екип от президент и вицепрезидент с мандат до следващия конгрес. Новоизбраният Изпълнителен съвет на КТ „Подкрепа“ ще даде пресконференция за представителите на медиите.