Благодарение на въглищата в момента имаме някаква енергетика. Поради неизпълнението на ангажиментите ни към Европейския съюз за либерализация на пазара, сега българските потребители не са на свободния пазар. Това позволява да не влияят пряко цените на електроенергията върху тях.“, коментира Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация към КТ „Подкрепа“, в предаването „Дискусионно студио“ по телевизия СКАТ.

„В Дания, която е страна членка на ЕС и е направила всичко, което се изисква по европейските стандарти, в момента цената там е три пъти и половина повече. Предвиждат да отворят въглищна централа, въпреки че Дания е страната с третия по големина вятърен парк в света.“, заяви Топалов.

Преди войната се говореше, че горивото на прехода е газта. Така се оказа, че всичко, което е политика на ЕС, в крайна сметка е грешка, никой вече не говори, че горивото на прехода е газта, тръгнахме в съвсем друга посока. Проблемът е, че сроковете и начинът, по който се поставя т.нар. Зелен преход е много погрешен. Едно е да имате желание нещо да се случи, друго е да можете да го направите реално.“, коментира още той.

В Националния план за възстановяване и устойчивост, подписан по времето на правителството на Кирил Петков, е записано, че България поема ангажимента да намали въглеродните емисии от топлоелекрическите си централи спрямо 2019 г. с 40% до 2025 г. Това никъде го няма, не е обсъждано с нас. Единствено в Парижкото споразумение, но то е  спрямо 1990 г. и не визира само топлоелектрическите централи. 2019 г. е ниска по добив на въглища, в момента ние произвеждаме двойно повече. Така реално не са 40% спрямо добива към днешна дата. Изключително важно е, че в момента ние покриваме енергийните нужди на Балканите – 5% румънски дефицит, покриваме Сърбия с допълнителни въглища, покриваме Македония изцяло, компенсираме Гърция за недостига, частта която остава, отива и за Турция. В самия план е записано, че 12 000 души пряко заети ще останат без работа при първата стъпка. За тях нищо не е предвидено. Нещо повече, ясно е казано, че брутната добавена стойност, която ще получим от ТЕЦ-овете като централи и произведената електроенергия, е десетки пъти повече от парите, които ще получим от Брюксел.“, допълни Владимир Топалов.

Цялото участие на Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация към КТ „Подкрепа“, в „Дискусионно студио“ по телевизия СКАТ, може да гледате във видеото: