С протестите, които водим, не можем да обясним на обществото достатъчно добре какъв е проблемът и за това колективното мислене реши, че трябва да се направи т.нар. стрес тест и наистина да се види дали системата може да се справи без въглищните централи. Въпросът е кога да бъде направено. Ще търсим период, който да е максимално изчистен, за да се види кой е прав и каква е истината. Надяваме се, че всички разумни хора ще проумеят, че без въглищната енергетика на този етап и в близките години няма решение, заяви Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа“ в студиото на „Денят ON AIR“.

В момента ние сме изправени пред една много странна ситуация – от една страна въглищните централи ще работят до 2038 г., според някакъв текст в споразумението, от другата страна няма гаранция, че мините ще работят от 01 януари догодина. В това споразумение няма и дума за въглищата, трябваше да го вземем и да го допишем, но някой много бързаше да се подпише. И според нас причината беше да се вземат парите от втория транш на НПВУ, допълни още той.

„Аз не знам какъв проруски интерес са българските въглища, защото това е суровина, която си е наша, която си я имаме, суровина от която зависи сигурността ни като държава. Ние не зависим нито от Русия, нито от САЩ нито от когото и да е, бяха думите на Владимир Топалов на въпроса как би коментирал изказването на министър-председателя акд. Николай Денков, че в протестите се намесват проруски интереси.

Истината е, че тези териториални планове, с тези срокове са изключително кратки. Средставата, предвидени в тях, няма да помогнат. Те са крайно недостатъчни. Няма как да се случи това. От една страна пише, че централите ще продължат да работят, от друга страна ни предлагат 36 заплати. Бързината, с която всичко се случи, дори на другия ден в парламента, подсказваше че е тези преговори бяха предрешени.

За миналата година Македония изцяло зависеше от нашия ток, ние покрихме дефицита в Гърция, покрихме и дефицита в Румъния. Ние бяхме тези, които спасихме Балканите. Когато няма суровината, ще доведе до скок на цената в електроенергията поради липсата и търсенето, което ще е голямо.

Някои хора си мислят, че нещата са приключили, те сега започват. Това, което ще се случва и в бъдеще със системата като такава и грешките ще ги плащаме всички.

Цялото участие на Владимир Топалов в „Денят ON AIR“: