Най-вероятно правителство ще има, не защото политиците са станали по-отговорни, а защото така им налага собственият им интерес, смята президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.  Според него „всички ще получим повече от същото“, защото се сменят само играчите.

„Струва ми се, че за първи път ще се създаде правителство, което не е цел, а е средство. Средство, което да постигне целта работещ парламент“, смята председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.  По думите му „сега се пише либретото“, а после ще стане ясен съставът, който ще го изпълнява (имената на премиера и министрите).

И Манолов, и Радев са на мнение, че най-спешните задачи пред новия парламент и правителство са бюджетът на държавата за следващата година и на Плана за възстановяване. Двамата коментираха и предложението на служебното правителство за увеличаване на пенсиите и съответно за актуализация на бюджета.

Димитър Манолов смята предложението на служебния кабинет за добро. Според Радосвет Радев увеличението трябва да зависи от това кой колко е работил. Очаква се от 1 октомври минималната пенсия за стаж и възраст да се повиши от 300 на 340 лв.. Предвижда се и социална надбавка за покриване на разликата до линията на бедността – 369 лв.

ВЖ. ВИДЕО

Източник: bTV