„Основната ни цел не е дефицитът да бъде нисък, а трудовите възнаграждения да се увеличават, да се укрепват осигурителните права на работещите. Ние това не го чухме, напротив, чухме че милиард и половина ще бъде изрязан от издръжката на държавата. Нещо, което е особено смущаващо. Очевидно е намерението на правителството да реже от държавната администрацията, а по същество да реже от държавата, защото без държавна администрация няма как да функционира държавата“, коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, представения от финансовия министър Асен Василев проектобюджет за 2023 г.

„Има една поредица митове, които се ширят за държавната администрация и е крайно време да започнем този разговор много сериозно, защото това компрометира работата на държавата. Държавната администрация в България категорично не е раздута, категорично не може да се говори за 200-300-500 000 ангажирани в държавните институции. Трябва да разберем разликата между държавна администрация и хора заети в обществения сектор“, допълни Ваня Григорова.

„Няма увеличение на минималната работна заплата. Това трябва да се случи“, заяви Ваня Григорова в студиото на „Добро утро, Европа“. По думите и инфлацията, особено тази при храните, достигаща до 25-6%, поставя хората с ниски възнаграждения в позицията да харчат цялата си заплата за битови сметки и за храна. Григорова предупреди, че работодателите ще упражняват натиск върху правителството да не влезе в сила планираното увеличение на минималната работна заплата до 50% от нивото на средната.   „Увеличението на минималната работна заплата, голяма част от него, отново се връща в бюджета под формата на данъци и осигуровки. В предизборната кампания Продължаваме промяната твърдяха, че минималната заплата трябва да се увеличи сега и веднага на 900 лв. “, припомни Григорова. „Изисква се минимален морал от страна на политиците, когато заявяват нещо в предизборна кампания, то е редно в момента, в който имат възможност да го направят, наистина да го направят.“, допълни още икономическият съветник на КТ „Подкрепа“.

Дефицитът не би трябвало да е самоцел и за сметка на гражданите. Ние можем да постигнем този дефицит, ако увеличим приходите, тоест данъците“, заяви Ваня Григорова.

Цялото участие на Ваня Григорова в „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria може да гледате във ВИДЕОТО.